Karsikkokankaan Iita

Karsikkokankaan Iita

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Heinä 27, 2007 11:22 pm

Tänään 27.7. käytiin Iitan kanssa tutustumessa tuleviin metsäsätysmaihin. Tienpientareet kiinnosti valtavasti, mutta näköyhteys piti olla melkein koko ajan. Kaksi-kolme minuttia uskalsi olla näkösältä poissa, välimatka oli kuitenkin 50 metriä suurimman osan ajasta.
Sitten opeteltiin luoksetuloa yhden hiillosmakkaran verran. Loppumatka meni hihnassakävelyn opettelemiseen, kyllä se siitä... vaille kolme kk.

Pe 24.8. Iitan kanssa metsällä. Ei oo vielä rohkeutta lähteä kauas näkösältä. Syönnökset kiinnostaa...

Ma 27.8. Iitan kanssa metsällä. Kiertelin isoa hakkuuaukeaa 2,5 tuntia.
Merkkaili kyllä jäniksenpolut ja syönnöspaikat, mutta ei mene kuuloetäisyyttä kauemmas. Lämmin päivä ja kuiva metsä kyllä huononsivat hakuolosuhteita...

Ke 5.9. Iitan 4 kk synttäripäivä. Ei vielä tullut ääninäytettä, kiivaita pyrähdyksiä syönnöksiltä metsänpuolelle.
Pari tuntia vanhan hakkuuksen kiertelyä, syönnöksiä kyllä oli paljon, ei vain törmännyt makuukseen.

To 13.09. Kolme tuntia vanhan hakkuuksen kiertelyä, syönnöksiä kyllä oli paljon, ei vain törmännyt makuukseen. Osku (am. cockeri) oli kaverina, ei saaneet jänistä ylös vaikka oli "pitkiäkin" (n. 10 min) hakuja. Tuli kerättyä rouvan kanssa pari ämpäriä puolukoita...

Ke 19.9. Kahden tunnin kierros töiden jälkeen parikymmentä vuotta vanhalla taimistolla. Pupu löytyi lopulta, mutta ääntä ei tullut ja hukkatyöskentely jäi varttituntiin. Kyllä se siitä, koirahan on vasta 4,5 kk vanha.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Syys 25, 2007 9:09 pm

Ti 25.9. Töitten jälkeen Iitan kanssa metsää samoille paikoille, kuin viimeksikin.
Puolen tunnin hiljaisen käveleskelyn jälkeen oltiin suurinpiirtein samoilla paikoilla, kun mistä edellisen kerran lähti ajo. Niin lähti nytkin, koirasta näki selvästi, että nyt ollaan lähellä. Sitten pari varovaista haukahdusta ja kiivas näkölähtö, olispa ollut kamera mukana... sitä kesti kolme minuttia ja edettiin ehkä 300-400 metriä. Siihen tuli hukka, vaivaiskoivuja kasvavalle jängälle, yritystä oli, mutta taito ei riittänyt.
Kävelin hiljakseen välillä pysähdellen tunnin verran eteenpäin. Pysähdyin, kun kasvattaja soitti ja kesken puhelun pärähti uusi ajo vajaan sadanmetrin päästä. Tämä ajo kesti 11 minuttia ja hukkatyöskentely samanverran, sitte Iita tuli takaisin ja lähdettiin autolle. On kuulemma pentueen neljäs "ajava" pentu, kymmentä päivää vaille 5 kk.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Syys 29, 2007 1:29 pm

La 29.9. Iitan kanssa metsällä. Tässä lopputulos puolentoistatunnin työskentelystä. Ensin viidenminutin ajo, hukkaa, 10 min ajoa, hukkaa 27 min ajoa ja PAM. Iita kolmen min päästä kaadolla. Kuvasta näkyy ajoympäristö, vaikeusastetta pennulle riittävästi...

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Loka 03, 2007 1:58 pm

Ke 3.10. Iitan kanssa metsällä. Hakuetäisyys 50-150 metriä, ajojen pituus 11-17 min, itsenäisen hukkatyöskentelyn pituus 3-15 min. Tänään oltiin metsällä 4,5 tuntia. Eka ajo lähti, kun oli ehditty kävellä 70-80 metriä. Ajo meni kuulumattomiin ja koira palasi heti takaisin. Kävelin oletetulle hukkapaikalle, ja sieltä kuusikosta ajo jatkui ja meni vanhalle hakkuukselle, missä kasvoi melko tiheässä kuusen-, koivun- ja haavan vesaikkoa. Jänis jäi pyörimään siihen ja näinkin sitä pari kertaa, mutta ampuminen aivan mahdoton homma, ei siellä sopinut asetta kääntämään. Sitten tuli hukkaa ja tupura, siinä ajossa oli jo kaksi jänistä, molemmat näkösällä samaan aikaan ja menivät eri suuntiin. Koira meni toisen perässä ja se ajo kestikin sittea 17 min, ilman katkoja, teki laajan kierroksen, mutta lopulta tuli hukka, eikä jatkunut, vaikka menin kaveriksi seisomaan, ettö pysyy hukkapaikalla.
Jälkitarkasti työskentelee...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Loka 07, 2007 2:59 pm

Su 7.10. Iitan kanssa jahdissa. Ilma kostea, sumu satoi vetenä alas, lämpltila +6 astetta. Ei oo uutta kerrottavaa tältä reissulta, yksi ylösotto, karkkona läksi, näin lähdön, -> ajoa 6-7 min hukkaa -> uusi ylösotto ajoa 4-5 min -> loppuhukka. Toista ei löytynyt.
Voi osasyy olla siinäkin, kun jänikset menevät suoraan puoli kilometriä eivätlä jää pyörimään lähietäisyydelle. Pennulta meinaa loppua usko...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Loka 14, 2007 6:35 pm

Su 14.10. Iitan kanssa jahdissa. Ilma kostea, satoi vähän vettä, lämpltila +2 astetta. Neljä ylösottoa,kaksi lähti karkkona, näin lähdön, -> ajoa 6-15 min. Merkkaa hyvin yösyönnökset ( hakuvauhti kiihtyy, ei anna ääntä) ja saa nopeasti ylös. Ajot lyhyitä, osasyy voi olla siinäkin, kun jänikset menevät suoraan puoli kilometriä, tai kuulumattomiin, eivätlä jää pyörimään lähietäisyydelle. Pennun hukkatyöskenteli saisi olla sitkeämpää ja pidempää.... yli 5 kk vanha.
Viimeksi muokannut Kalevi päivämäärä Pe Maalis 14, 2008 11:03 am, muokattu yhteensä 2 kertaa
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Loka 27, 2007 4:15 pm

La 27.10. Iitan kanssa harjoittelemassa. Autolta vajaa satametriä ja ylösotto, koira haki, ajoa 6-7 min ja hukka ja tuli heti takaisin. Kävelin eteenpäin puoli kilsaa ja jäin istuskelemaan, haki kyllä, mutta ei löytynyt. Toinen puoli kilsaa ja tein kynsitulet ja paistoin makkarat. Koira haki 15-20 min pätkiä, mutta ei löytänyt ajettavaa, kävelin takaisinpäin ja jäin yhteen melko tiheään metsään, haki aukansa ja sai jäniksen liikkeelle, ei ollut perslähtö. Seurasi sitä ajolla muutaman sata metriä ja hukkasi ja tuli pois... tuuli on kyllä kova haju siirtuu hetkessä kymmeniä metrejä. Eipä muita ylösottoja, isännästä riippuvaisuus saisi pikkuhiljaa vähentyä ja itsenäisyyttä tulla enempi...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 11, 2007 4:04 pm

Pe 9.11. aamulla Iitan kanssa harjoittelemaan. Oli ensimmäiset lumet, maastossa ei ollut aivan tuoretta jälkeä... kävelin pikku lenkin kuusikossa, ei jälkiä. Tulin takaisin tielle ja Iita meni toiselle puolen kuusikkoa ja noin 100 m päästä alkoi ajo. Kierteli mukavasti siinä kuuloetäisyydellä. Kävelin tietä pitkin puoli kilsaa ja kuuntelin ajoa, jänis tuli hakkuuaukean poikki tielle ja minuunpäin, pysähtyi 30 m päähän, katseli ensin minua, kääntyi sitten kuuntelemaan Iitaa ja heilutti korviaa. Iitalle tuli siinä hukka... haukku loppui, jänis kääntyi takaisinpäin meni 10 metriä ja hyppäsi ojan yli ja jäi hakkuun reunaan käännetyn kannon alle piiloon. Iita seikkaili vielä puolitoistatuntia metsässä ennenkuin tuli minun luokse... laitoin koiran autoon, kotiin ja Pässikokeeseen Kajaaniin.

11.11. aamukahvin jälkeen metsään. Lumi oli sellaista tiivistä suvilunta ja uutta satoi koko ajan. Kävelin tieltä kilsan verran ja jäin paikoilleen vanhojen jäniksenjälkien viereen. Iita oli jo löytänyt samat jäljet ja haeskeli kuusenjuuria ja sieltähän se jussi läksi. Hukka tuli heti kun jänis muutti suuntaa... yritti ajaa ilmasta koko ajan, mutta ei se oikein onnistunut, sitten palasi jäljelle ja seurasi sitä jälkitarkasti, sai ylös ja taas mentiin niin kauan, kun jänis meni suoraan. Tein nuotion ja istuskelin repulla , kyllä Iita yritti, mutta ei vielä keksinyt miten homma hoidetaan kotia... hukalta autolle ja kotiin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Marras 16, 2007 5:01 pm

Pe 16.11. aamulla Iitan kanssa harjoittelemaan. Pakkasta -7,5 astetta, kuiva tyyni keli. Jälkiä aivan ristiin rastiin. Reilu parintunnin haku, puolentunnin ajo ja kotiin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 24, 2007 8:55 pm

Tänään 24.11. Iitan kanssa vähän jaloittelemassa. Metsään vasta kymmenen jälkeen, hanki/karppakeli, pakkasta kolme astetta. Alku meni hyvin jäniskin löytyi, vaikka ajo olikin sellaisia haukkusarjoja..., ajoa kuitenkin. Sitten Iita törmäsi yhteen jämtinpentuun, samanikäiseen, joka myös oli harjoittelemassa hirvenhaukkua. Leikiksi oli homma mennyt ja molemmat olivat häippässeet omille teilleen yhdessä. Paistelin makkaraa ja vähän ihmettelin, kun koira ei ottanut yhteyttä, sitten aina välillä kuului kiivasta ajoa. Kävelin ajoa kohti, tulin metsäautotielle ja tapasin pari kaveria tiellä. Ei tarvinnut kysyäkkään mikä oli homman nimi, nähtiin 100 metrin päässä uros, naaras ja vasa ja Iita ajossa ja jämtti seurasi hiljaa hännänhuippuna.
No koiria pyydettiin sitten sekä huutamalla, että autolla eteen ajaen, puoli viideltä olin niin lähellä, että jämtti tuli minun luo ja sitten tuli Iita, kytkin koiran käveltiin autolle ja kotiin. Saa nähdä jäikö ajo päälle, vai oliko vain yksittäistapaus.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 02, 2007 3:36 pm

SU 2.12. Iitan kanssa jahtiin, lämpötila -6 astetta. hienoista lumisadetta, tyyntä. Alkaa olla kaksi pimeää vastakkain, metsään vasta klo 9.30. Autolta kävelyä 300-400 metriä ja koira irti. Tunnin verran haeskeli eri-ikäisiä jälkiä sitten lähti karkkona. Seisoin pitkällenäkyvällä ojalla, jänis meni yli, ennenkuin Iita antoi ollenkaan ääntä. Koira tuli parin minutin päästä harvakseltaan haukahdellen. Ajo loppui 10 min kuluttua, menin viimeisille haukkusarjoille ja jäin oottamaan. Melkein aloituspaikasta Iita sai näkölähdön ja se olikin jo erinomaista ajoa, ääniäkin oli enemmän kuin kaksi ja voimakkuus aivan eri luokkaa. Sitä kesti vähän yli tunnin, sitten oltiin taas aloituspaikassa, pisin ajo tähänmennessä.Jälkimmäisessä pätkässä kaksi ylösottoa ja kaksi näköhavaintoa, mutta molemmat yli 50 metriä, en ampunut kertaakaan... kyllä se vielä juoksee lähempääkin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 08, 2007 4:48 pm

La 8.12. Iitan kanssa harjoittelemaan n. klo 11.00. Räntää satoi koko ajan, loska lisääntyi teillä melkein viisi senttiä. Autolta 300-400 metriä kuusikkoon, Iita juoksenteli sellaista parinsadan metrin lenkkiä edellä ja ajo läksi alle puolen tunnin. Sujuva ajo, seurasin sitä ensin ojalinjalta, pari näköhavaintoa vajaan sadan metrin päästä, koira ensin kaksi min jäljessä, toisella kerralla melkein viisi minuttia,.antoi hyvin ääntä. Puolen tunnin kuluttua hukka, kävelin lähemmäs, koira pyörähti minun luona, haki jäljen uudelleen ja sai melko hyvän lähdön. Nyt tuli ääntä aivan erillailla, miten noin pienestä koirasta voikaan lähteä noin kuuluva monisointuinen ääni! Jänis meni melko tiheään risukkoon ja jäi pyörimään sinne tunniksi siinä vaiheessa tuli toinen 10 minutin tauko. Selvitti itse hukan ja taas mentiin. Ajo jatkui välillä kiivaana, välillä melko harvalla haukulla puoli kolmeen saakka... Pam, mestarilaukaus 10 metristä, raapaisi vain päätä. Iita tulivajaan kahden minutin kuluttua kaadolle, kytkin koiran suolestin jäniksen ja kotiin. Iitassa selvästi kilpailukoiran ainesta, herkkyys on nyt sopiva, vanhemmiten vähän tiukkenee...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 15, 2007 5:17 pm

La 15.12. Iitan kanssa metsälle. Miehenkantava hanki, siellä missä vähän on lunta. Pakkasta vajaa kaksi astetta. Tarkoitus oli opettaa koiraa kulkemaan jäisellä kelillä särkemättä käpäliään. Alussa vauhti meinasi olla pelkkää edestakaista laukkaa, mutta sitten törmäsi yösyönnöksiin, niin vauhti hiljeni jälkitarkaksi kävelyksi. Syönnösten päästä ei kuitenkaan noussut jänis vaan hirvi, sitä siirräytti haukun kuulumattomiin, mutta palasi varttitunnin jälkeen takaisin ja kaivoi sen jäniksen ylös. Se ajo kesti parikymmentä minuttia, sitten tuli hukka. Iita palasi aloituspaikalle, kulki ääneti ajojäljen toiseen kertaan, mutta ajo ei vaan jatkunut. Tein auton viereen nuotion ja oottelin... Vielä sai ylös yhden jäniksen ja ajoi sitä kymmenkunta minuttia. Puoli kolmelta tuli nuotiolle, kyllä näin karkealla kelillä neljä ja puoli tuntia riittää. Puhtaat jäljet lumella, taisi luonto osata kouluttaa.
Oli kaksi muutakin koiraa maastossa kuuluvuuden päässä. Ei kuulunut paukkuja ja ajotkin oli yhtäpitkiä..., tais olla koirille vaikea keli.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Joulu 28, 2007 4:03 pm

Pe 28.12. Iitan kanssa metsälle. Keli aamulla -0, tyyntä, vähän karkeaa hankilunta, ojat jäässä, alla virtaa vesi. Iita irti puoli kymmeneltä, hakua melkein tunti. Sitten lähti melko tiheästä petäjäntaimistosta mukavankuuloisesti ajo. Eteni ensin sujuvasti poispäin viitisen minuttia, pientä pätkimistä ja suunnanvaihto, taas mentiin kuuluvuuden rajoille ja takaisin. tällaista ajoa kesti reilut 40 minuttia, sitten muutama (hukka)haukku ja lopullinen hukka. Kävelin muutaman sata metriä hukkapaikkaa kohti ja tein nuotion. Iita selvitti hukkaa tunninverran, pari haukkusarjaa, mutta ajo ei lähtenyt. Paistoin makkarat ja oottelin koiraa. Tutka näytti sen siirtyneen melkein aloituspaikalle. Kävelin sinne suuntaan ja sieltähän ajo läksi. En tiedä oliko sama jänis, kulki melkein saman jäljen kuin alussakin. Jäin passiin taimiston ja aukon rajalle, oli useammat vanhat jäljet jäätyneet hankeen. puolentunnin päästä jänis tulikin hiljaa loikkien ja välilä pysähdellen taimiston reunaa minua kohti, matkaa reilut 50 metriä, pysähtyi, otti muutaman loikan lähelläolevaan heinikkotuppaaseen ja jäi siihen piiloon. Iitalta meni melkein kymmenen minuttia selvittää itsensä niin lähelle, että jänis katsoi parhaaksi lähteä liikkeelle. Varovasti liikkuen tuli vinosti minua kohti ja kun oli parinkymmenen metrin päässä... PAM. Toz oli puhunut Nike specialilla, Iitan neljäs jänis oli tosiasia. Reilu neljän tunnin päivä, pennulle riittävän pitkä :lol:

Kuva

Paistuu ne makkarat, vaikka ei aina tervastulet olekkaan. :lol:

Kuva
... aivan oikein, ei se haittaa, vaikka syökin rapasuolet. Matokuuri oottaa jahtikauden lopussa ja alussa.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 31, 2007 5:14 pm

Ma 31.12. Iitan kansa metsälle, vasta 11.00 jälkeen, meni eilinen ilta senverran pitkäksi Rollen kanssa, että uni voitti. Aluksi lämpötila oli siinä asteen pakkasen puolella, mutta koko ajan kiristyi, kolmelta jo viisi astetta. Samoilla paikoin kuin eilenkin, haeskeli melkein tunnin, sitten varovaista ajoa, hiljaisuutta ja pers'lähtö. Olin seisoskellut nuotiolla jo melkein tunnin... ajon alusta saakka. Nuotio oli sattunut jäniksenpolulle kun jänis juoksi neljän metrin päähän, ennenkuin huomasi nuotion. Seisoin hiljaa eikä jussi huomannut minua, koira kyllä huomasi. Ajo jatkui vielä parikymmentä minuttia ja jänis tuli toisenkerran nuotion ohi vajaan kymmenen metrin päästä, meni samoille jäljille kuin eka kerrallakin ja siihenpä tuli reilu hukka, jatkui kyllä jonkin aikaa, mutta hyytyi sitten kokonaan. Kutsuin Iitan pois ja käveltiin autollepäin, haki vielä uutta jänistä, mutta yritykseksi jäi. Kolmelta koira autoon ja kotiin. Sellainen oli vuoden 2007 viimeinen ajo... Hyvää Uutta Vuotta vain kaikille palstaa lukeneille. Ensi vuonna uudet kujeet :lol:
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Seuraava

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron