Tahvonmäen koiruuksia

Re: Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 05, 2023 6:06 pm

Masin kanssa Kylkimaassa. Eka haki talvitien piston päästä. Haki nyt jänistä ja sai ylös noin 300 metrin päästä. Ajeli sitä tunnin verran, sitten tuli poissamaa jälkeäkun menikin.

Kuva

Istuin autossa, Masi kävi "kuittaamassa" ja lälsi tielle päin ja otti uuden ajon siitä mökin läheltä rinteestä. Sitä piti liikkeellä puoli neljään saakka , noin 2,5 h. Sitten tuli hukka. Haeskeli sitä vielä puoli tuntia ja taisi löytää jäljen. Tuli aloituspaikkaa kohti, meinasi kääntyä takaisin, niin soitin torveen ja autontorvee, niin käänty tulemaan autolle. Kello oli tasan neljä. Melko tarkkaan neljän tunnin päivä.

KuvaKuva

Sais antaa enemmän ääntä, menee pitkiä pätkiä haukkumatta

eka ajo
Kuva

toinen ajo

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2239
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Helmi 11, 2023 4:44 pm

Eilen Masin kanssa jahtimailla. Ilma melko tyyni, aurinko paistoi keväisesti, pakkasta vain -4 astetta. Lumen pinta karhea, ei juurikaan upota koiraa, mutta ei näy jäniksenjälkiäkään. Ajelin Salakaatokämpän ohi vielä reilu puolikilometriä ja laskin Masin hakemaan. Kello oli noin puoli kymmenen.
Kävelin aurattua talvitietä jonkin matkaa ja Masi seurasi ja meni ohi. Oottelin muutaman minutin ja kävelin autolle. Masikin tuli ja läksi tietä kämpälle päin ja kävi sen luona. Kiersi siellä pikkulenkin ja palasi autolle.

KuvaKuva

Meni siitä auton takaa rinteseen ja läksi seuraamaan toissapäiväistä jäniksenjälkeä. Kolme tuntia pyöri ehkä edellisillä Kartun ajojäljillä ja siirtyi Kylkimaan pistolle.

Ajelin sinne, tein nuotion ja keittelin tälle vuodelle ensimmäiset pannukahvit. Masi tuli tielle, käväisi minun luona ja jatkoi tien toiselle puolen, pyöri siellä tunnin ja tuli nuotiolle. Annoin makkaranpätkän ja laitoin autoon.


Kuva

Yhtään haukkua en kuullut, vaikka jossain vaiheessa näytti, kun olis ollut ajoa, eteni pitkiä pätkiä suoraan ja nopeus lähenteli neljää kilometriä. Jos oli ajo, niin jänis kulki sitten yli viisi minuttia edellä. No kautta on vielä jäljellä ja taitaa viikonloppuna tulla vähän luntakin... katsotaan...

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2239
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Helmi 14, 2023 1:11 am

Tänään oli Masin päivä :D Aamulla oltiin jo yhdeksän jälkeen jahtimailla, mutta näin työviikolla muutkin ovat ajoissa, nimittäin työtätekevät.
Ajelin ensin Salakaatokämpälle, niin siitä meni ohi kaksi pakettiautoa eteenpäin, eli sinne mihin olin aikonut mennä. Palasin takaisinpäin ja jatkoin Kylkimaanpistolle, laskin Masin irti ja istuin oottelemaan alkaako millekkään. No eipä oikein ollut yritystä, tutki vaan tienreunat molempiin suuntiin ja palasi minun luo.
Laitoin Masin autoon ja ajelin Nosan piston päähän ja laskin siellä irti. Siellä on tehty ensiharvennus ja puupinot olivat vielä paikoillaan. Masi haeskeli roopurin jälkiä puolisen tuntia, kun sinne ajoi iso kuorma-auto ja perävaunu hakemaan niitä puupinoja. Vislasin Masin luo ja autoon ja siirryttiin senvarran, että kuorma-auto pääsi kääntöpaikalle ja me ajeltiin Tynnörikummun soramontulle. Siellä Masi hakemaan.

Heitti lenkin soramontulla ja tuli minun kohdalle levikkeelle, jonka metsänpuolella katsoin olevan melko tuoreet jäljet. Niin näytti olevan Masistakin, läksi seuraamaan niitä ja muutaman minutin päästä alkoi kiljuvalla lähdöllä ajo.

Kuva
Kuva

Kiersi pikkulenkin tien silläpuolen tiheikössä ja meni tienyli parinsadan metrin päässä.
Sitä ajoa kesti lyhyillä katkoilla aina 15.10 saakka, sitten tuli puolentunnin hukka. Yritin kutsua Masin pois, oli 270 metriä matkaa, ei tullut vaan ajo jatkui.

Kuva

Sitä kesti suht sujuvana aina klo 19 saakka.

Kuva

Sitten alkoi pätkimään ajoa ja hukkaa suunnilleen yhtäpaljon.
Yritin pariin otteeseen kutsua koiraa pois ale 200 metristä, mutta aina ajo kääntyi poispäin. Eipä siinä auttanut kun ootella ja syödä eväitä.

Kello 21.55 ajo tuli alle 150 m ja haukku loppui. Soittelin torveen, painelin autontorvea ja huusin "Masi tule pois, tule pois". Ensin meinasi vielä kääntyä jäljelle, mutta sitten palasi takaisin ja tuli suoraan minun luo. Klo oli 22.03.
Kovat kehut, lumen silittelyt mahanalta ja lantiolta ja autoon. Pikku annos Malto Energyllä kuorrutettuja nappuloita, vähän vettä ja itselle teen loput ja sitten kotiin. Nyt oon erittäin tyytyväinen koiraan, jos näin jatkuu on minun koira jatkossakin.

Yhdessä takajalan kynnen juuressa oli vähän punaista, muut jalat täysin ehjät.

Ajo alkoi nuolen kohdalta

Kuva

Koira kiinni nuolen kohdalta, matkaa 143 metriä, kun kääntyi tulemaan tielle.

Kuva

Matkasta pois kolmisen kilometriä ja nopeudesta yksi km/h, senverran ajoin autolla ennenkuin hoksasin katkaista virran kapulasta.

Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2239
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Helmi 17, 2023 7:30 pm

Masin kanssa jahtimaille. Ensin tein lumityöt, siinä meni puolitoista tuntia, sitten maastoon. Ilma on melko tyyni, pilvinen, lämpötila +/- 0. uutta lunta viitisen senttiä, ei sitä kyllä kuusikoilla huomannut.
Masi hakemaan 10.03. Haki 51 minuttia, ajo läksi 10.54.
KuvaKuva

Ensin kuuntelin sitä ensimmäisen tunnin auton lähellä ja katsoin miten alkaa kiertää. Sitten laitoin sukset alkaan a läksin hiihtelemään ajoa kohti. Pitäis saada ensimmäinen kaato, kun alkoi tajuta homman jujun. Keli oli hiihtäjän kannalta erinomainen.

Kuva


Suksi luisti, eikä pahempaa meluakaan kuulunut, senverran uutta lunta pinnassa. Ainoa haitta oli, että ajo kulki parikymmentävuotta vanhassa taimistossa, jossa näkyvyys oli muutamia metrejä. ei siellä nopeaan päässyt, oli senverran lumen painamaa risukkoa esteenä.

Klikkaa...
Kuva

Ensimmäisen kahden tunnin aikana jänis ei kulkenut samaa jälkeä, vaan aina uutta. Masi selvisi hienosti, ainoat hiljaiset hetket oli jälkien risteyskohdissa., nekään ei olleet pitkiä.

Jos samalla jäniksellä sais ajattaa molemmat erät, olis tänäänkin (ja toissapäivänä) tullut kohtu hyvä ykkönen :D

Ainoa negatiivinen piirre; kuulo on Masilta hävinnyt :) Kolmen aikaan iltapäivällä ajo meni 76 metrin päästä, ei tullut kutsuun. Toisen kerran vähän myöhemmin kävi 30 metrin päässä tiheässä kuusikossa, en nähnyt jänistä enkä koiraa, ei tullut ajosta kutsuun :-(

Tunnin ajeli vielä, jänis otti aina "hatkat " kun soitin torveen, sitten tuli hukka jo ajetulle jäljelle, niin nyt tuli kutsuun 80 metrin päästä. Klo 16.03 oli autolla.

Kovat kehut, kupillinen nappuloita ja kotiin.

Nyt oon oikein tyytyväinen Masiin, ensi syksyyn mennessä opetellaan luoksetulo, niin eiköhän se siitä.

Kelistä senverran; Kuusikoilla kantoi täysin molempia, taimistolla jänistä, koiraa upotti 5-20 cm. Lumi jokapaikassa tosi karkeaa, melkein jäähilettä. Jänis käytti taimistolla hirvien kulkemia polkua. Oli kolme makuusta taimistolla.

Alussa oli tuoreet ketunjäljet, Masi ei nyt niitä noteerannut.

Kuva


Ajovauhti noin 4 km/h, matkaa kertyi n. 20 km. Tutka ei ollut välillä päällä, kun ajelin autolla, yritin ajon eteen, ei tullut.


KuvaKuvaKuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2239
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 26, 2023 4:27 pm

Eilen käytiin Masin kanssa kolmisen tuntia kuljailemassa, kahdessa eri paikassa. Ei ollut kummassakaan min käänlaisia jälkiä, niin meni tienpenkkojen nuuskimiseen. Muutama pieni pisto tieltä ja se oli siinä. Kausi on Masin kohdalta ohi. Ilma oli melko tyyni, -6 astetta pakkasta ja aurinkokin näyttäytyi välillä, Oikein keväisen oloinen päivä.

Sulalta-/paljaalta maalta muutamia hyviä ajoja, tunti - puolitoista tuntia, sitten loppuhukka ja hukanselvitystä vartti ja paluu aloituspaikalle. Aina vaihdettiin paikkaa ja uusi haku, joskus onnistui, useimmiten ei.

Lumelta muutamia tunninmittaisia ketunajoja - näin ajettavan - niissäkin hukalla uskon/sinnikkyyden puute, tuli melko pian samaa jälkeä minun luo.

Paksumman lumen aikaan ei lähde tieltä metsänpuolelle, jos ei oo jälkiä. Nyt oli kaksi viimeistä ajoa erinomaisia, kun oli tienylittävä suht tuore jälki.
Hakunopeus sulalla n 4 km/h, ajonopeus 5-6 km/h. Lumella hakee 2,5-3,5 ja ajaa 4-5 km/h. Haukku parantunut loppua kohti, on moniääninen melko tiheä. Haukkukynnys 3-4 minuttia.
Mettäreissuja aika tarkoin 40 päivää, kolmesta tunnista kahteentoista tuntiin. Lyhimmät haut noin puolituntia, pisimmät jopa viisi tuntia. Saalis jäi Masilta saamatta, useampi ketunajo, jotka alkulumilta tarkistin.

Että semmoinen koira on Tahvonmäen Masi :)
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2239
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Edellinen

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron