Tahvonmäen koiruuksia

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 15, 2008 12:23 am

Käytiin pitkästä aikaa Roon kanssa jahdissa. Lumikeli ja lisää satoi koko ajan.
Roo ihmetteli lunta aluksi, niinkuin pennut tekevät aina ekalunta, mutta kyllä lenkit sitten suurenivat, kun huomasi, ettei lumesta mitään haittaa ole.
Roo hakee hyvin, yli puolen tunnin hakuja melko kaukaakin, ja nopeasti liikkuen. Alussa löytyi yhdet vanhat jäljet, mutta ei saanut niistä selvitettyä ajoa.
Melkein kolmen tunnin jälkeen - oltiin jo menossa autolle päin - Roo hyppäsi ojan yli melkein jäniksen päälle (noin metri) - sitten lähdettiin. Otin koiran tunnin ajon jälkeen kiinni, en ampunut jänistä, yksi paikka olis ollut. Roo kolme minuttia jäljessä. Tulee jälkeä pitkin kun juna.

Tämän päivän nuotio.

Kuva
Tästä makuuksesta ei jänis noussut...

Kuva
mutta tässä se makasi.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 23, 2008 11:59 pm

Tänään 23.11. Tahvonmäen Oskun kanssa tutustuttiin metsään ja harjoiteltiin yhteistyötä.
Pentu on noin kahdeksan kuukautta ja käytännössä eka kerran jahtimailla. Alku oli tyypillistä pennun kävelyä edessä ja jäljessä.
Kierrettiin ensin noin kilsan lenkki hitaasti ja maastoa tutkien, oli syönnöksiä, mutta ei tämänpäiväisiä.
Tein pikku nuotion yhden harvennuskakkuun päähän ja jäin paistelemaan makkaraa. Osku läksi tutkimaan maastoa, kierteli saman lenkin useamman kerran ja aina välillä oli 15 - 30 minuttia poissa.

Soittelin kaverille ja kun puhelu loppui, tutka näytti koiran olevan kohtuullisen kaukana - maantiellä päin. Jätin nuotion kytemään ja kiireesti koiran suuntaan. Tulin tielle, jota pitkin olimme menneet metsään ja siitä tutkailemalla totesin koiran hakevan tiheässä vanhassa taimistossa. jatkoin matkaa... koira löytyi hakemasta vanhassa kuusikossa tiheän taimiston takaa . Oli siirtynyt vajaan kilometrin nuotiolta. Ääntä en kuullut koko päivänä, kovin oli touhuissaan.
JUttelin Oskulle ja lähdettiin kulkemaan autolle päin koko ajan jutellen koiralle, Osku seurasi mukana.
Eka kerraksi näyttö oli erinomainen, uskoisin ajon lähtevän parin harjoituskerran jälkeen - ellei kelit muutu kovin oikukkaiksi.
Neljä ja puoli tuntia metsässä, hyvä alku näin karkealla kelillä.

Tämän päivän nuotio
Kuva

... ja koira.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Marras 24, 2008 2:58 pm

Tänään 24.11.
Roon kanssa metsällä. Yöllä tuli viisi senttiä uutta lunta ja tuuli oli kohtalainen. Pakkasta -4 astetta. Mentiin samaan maastoon, missä olin eilen Oskun kanssa. Jälkiä oli kohtalaisesti, joskaan aivan aamun syönnöksiä ei löytynyt. Kävelin saman lenkin kuin eilen ja samat paikat kiinnosti Roota, kuin Oskuakin. Jälkiä oli senverran paljon, että Roolta meni 65 minuttia, ennenkuin sai pupun liikkeelle. Ajo meni sivutuuleen, joten ääntäei kuulunut kovin kauaa. Muutenkin ajo oli kovin repaleista 1,5 tunnista vajaa puolet haukkua ja siitäkin osa tutkan vihreää vilkkkua.
Jänis meni melko kauas ja jäi sinne, Roo tuli kahden tunnin kohdalla aloituspaikkaa kohti ilman ääntä - törmäsi minun jälkiin - ja tuli minua kohti. Minun edestä oli lähtenyt jänis parikymmentä minuttia ennen, Roo törmäsi jälkiin ja pyörähti jäniksen perään.
Ei pysynyt kuitenkaan jäljellä kovin kauan, lopetti haukun ja etsi hukalta. Tunnin se siinä haki melko isoa lenkkiä, mutta ei löytänyt, huusin koiran pois ja kotiin.
Viisi tuntia kohtalaista pennun työskentelyä oikealla ensi lumella. Ajo jäi tänään melko valjuksi... yritystä oli.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Marras 27, 2008 10:08 pm

Soittelin Tahvonmäen Vikin omistajalle Jaakolle.
Oli mukava kuulla koiran edistymisestä, hakee itsenäisesti ja pystyy jo 1, 5 tunnin ajoihin. Ajellut useampia yli tunnin ajoja.
Haku tyypillistä "Juksua", tunnin verran, mutta ajo on sitten sujuvaa, niinkuin kaikilla Juksun jälkeläisillä. Ääni kirkas ja tiheä.
Katsotaan miten jälkeläiset edistyy...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Marras 28, 2008 8:12 pm

Tänään 27.11. T Oskun kanssa harjoittelemassa. Hienoista lumisadetta, - 4 astetta pakkasta, tyyni ilma. Metsässä klo 8.15.
Vanhoja jäniksen jälkiä useita (jäniksiä) puolen kilsan matkalla.
Aikaa meni puoleen kilsaan kolme tuntia, eikä löytynyt, sitten siirryttiin samanverran vähän ripeämmässä tahdissa - löytyi karkkojäniksen jäljet - seurailin niitä, Osku kanssa, mutta ei ilmeisesti haisseet tarpeeksi hyvällä/voimakkaasti, ei lähtenyt itsenäisesti selvittämään, vaikka alun kolmetuntisen aikana kulki omia polkujaan koko ajan, kävi pari kertaa näytillä.
Jänis meni niin tiheään risukkoon, etten viitsinyt lähteä enää jäljelle, vaan oikasin autolle - sinne Oskukin tuli varttia myöhemmin.

PS. Kuulin, että T- Piki edistyy kovaa vauhtia, kaksituntinen on mennyt jo rikki monta kertaa. Omistajat ovat aivan innoissaan - meinaavat keväänpuolen kokeisiin :shock:
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 01, 2008 3:30 am

Tänään 30.11.
Jaakko soitteli Vikin edistymisestä, oli tänään ottanut jäniksen ajon ja ajellut sitä 80 minuttia sitten oli tullut lopullinen hukka.
Jaakko oli vienyt Vikin tutkimaan pellonpientareita ja sieltä oli löytynyt rusakko, jonka jaakko oli ampunut, kun oli tullut maantielle. Vikin ensimmäinen kaato, onneksi olkoon.
Enää kaksi "syttymätöntä"siitä pahnueesta.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Joulu 05, 2008 3:11 pm

Tänään 5.12. Roon kanssa jahtimaille kello yhdeksältä. Keli karkea, hanki kantaa jänikse, muttei koiraa. Lievää tuulta, - 3 astetta pakkasta.
Käveltiin metsänsiimekseen ja jäin oottelemaan ja katselemaan koiran touhuja.
Erinomaista yritystä oli, mutta keli oli niin kuuluva ja kova, että kuulin vaan yhden haukkusarjan kolmen tunnin aikana. Ilmeisesti sai jäniksen liikkeelle, muttei pystynyt sitä
kunnolla ajamaan ja taidot ei riittänyt haukun kanssa seuraamaan. Haukun jälkeen en nähnyt koiraa tuntiin.
Tällä reissulla olikin kaksi tarkoitusta, testata käpälien kestävyyttä ja opettaa penikkaa liikkumaan metsässä oikealla tavalla.
Käpälät ovat yhtä hyvät, kuin vanhemmillaan, ei punaista jälkeä missään.
Liikkuminen oli aluksi laukka-askelia, niinkuin ennekin, mutta pian Roo huomasi, että sillä tyylillä ei tänään pitkälle pääse ja alkoi löytyä muunkinlaista liikkumista.
Kun hanki on sellainen, että kantaa jäniksen, muttei koiraa, koira opettelee ns hiipivän etenemisen, ettei tassut joka askeleella uppoaisi.
Roo pääsi siitä jo melko hyvälle alulle. Roo on lyhytrunkoinen koira, laukka on sille mieluisin liikkumismuoto.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 07, 2008 4:39 pm

Tänään T-Oskun kanssa samoille paikoin, kun viimeksi Roon kanssa. Kierreltiin suurinpiirtein sama lenkkikin. Jälkiä oli paljon, uutta lunta oli satanut sentinverran viime yönä, näkyi tuoreet jäljet hyvin.
Osku merkkaili kyllä tuoreet jäljet, mutta haku jäi vaatimattomaksi.
Kova hanki alla antaa ääntä paljon ja on hankala kulkea, kun koiraa upottaa.
Jonkinlaista yritystä kuitenkin oli.
Tassut kestää hyvin ja kulki koko ajan varovasti, paitsi kuusikossa, siellä otti laukkapyrähdyksiä.
Saas nähdä löytyykö ajonpätkää tällevuodelle. Jäniksiä kyllä on normaalimäärä.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Joulu 12, 2008 8:37 pm

Perjantai 12.12.
T-Oskun kanssa metsälle heti yhdeksän jälkeen. Alkuviikosta hangen päälle satanut 10 cm pehmyttä lunta, jälkiä ja syönnöksiä erinomaisesti - aivan liikaa syttymättömälle pennulle. Sukset jalkaan ja menoksi. Osku haeskeli melko lähihakuisesti, mutta kulki kyllä jäljenpäällä ja oli tunninpätkiäkin poissa, en tiijä mitä teki, kun osa metsästä niin lumista ja tiheää, etten viitsinyt sekaan mennä.
Viiden tunnin aikana hiihtelin ehkä 3-4 km ja paistelin makkarat välillä, kyllä koira oli suurimman osan pois näkösältä, mutta ääntä en vielä tänään kuullut.

Tään päivän nuotio... Roo
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 14, 2008 5:12 pm

Sunnuntai 14.12.

T-Oskun ja Nerin kanssa metsällä... ei vieläkään ääntä, vaikka koirat haki erinomaisesti. Iltayön jälkiä oli jonkinverran.


Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 15, 2008 4:05 pm

Tänään 15.12. Roon ja Nerin kanssa jahtimaille kello puoliyhdeksältä. Keli karkea, hanki kantaa jäniksen, muttei koiraa. Lievää tuulta, lämpötila +1 astetta. Menin aluksi eiliseen paikkaan, mutta sinne tuli hirvikoekoira (kku) ja sovittiin, että vaihdan paikkaa, kun en ollut ehtinyt vielä koiria irti laskea. Siirrähdin kolme-neljä kilsaa ja koirat irti. Heti häipyivät työmaalleen, Neri kävi välillä "kuittaamassa" ja jatkoi hakua. Neri (airedalenterrieri) on hyvä hakija. Kun se on ollut pois näkösältä yli 20 minuttia sillä on jänis liikkeellä, valitettavasti vaan ei hauku ollenkaan.
Roo tuli kanssa vajaan tunnin päästä kuittaamaan ja jatkoi Nerin jäljille.
Puoli yhdentoista aikaan Neri haukahti kolmesti ja kohta jänis tuli minun luokse, istahti ja jatkoi matkaa. Kun hävisi näkösältä Roo alkoi ajaa. Ensimmäinen puolituntia oli aivan hyvää, sujuvaa ajoa. Jänistä upotti pari senttiä, koiraa koko ajan. Tänään oli koirille raskas keli, upottaa pohjaan saakka, lumi on niin kovaa ja tiivistä ettei paljon anna periksi. Viidenkymmenen minutin kohdalla takkusi ja ajo oli kovin repaleista vanhalla risukkoisella taimistolla, mutta eteni kuitenkin ja kun siirtyi pois taimistolta sujuvuus palasi. Mutta ei jänis kauaa kuusikossa viihtynyt, hakeutui taas taimistolle, siellä oli joskus viime vuonna tehty risusavotta ja kannot jätetty 30-40 cm korkeiksi ha risut nojasi niitä vasten, olihan hankala maasto. Suksillakin oli vaikea kulkea, kävellen olis ollut menemätön paikka. Sukset auttaa tasoittamaan maastoa ja "jatkaa" askelia, paljon helpompi liikkua, vaikka luistavuuden kanssa oli vähän niin ja näin (vesikeli).
Seurailin ajoa hiljakseen kuuloetäisyydellä, toisen kerran näin kun jänis oli tulossa takaisin aloituspaikoille - niin huomasi Nerikin ja juoksi vastaan ja taas oli ajo tiheässä taimistossa. Yhden aikaan ajo tuli kauempana taimiston reunaan , hiihtelin nopeasti kohti koiraa ja otin kiinni ajosta.
Soitin kasvattajalle väliaikatietoa - ensimmäinen yli kahden tunnin ajo - ja hiihtelin autolle.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 20, 2008 11:49 pm

Joulukuun 20.
T-Oskun kanssa samoille paikoin, kun viimeksi. Kierreltiin suurinpiirtein sama lenkkikin. Jälkiä oli paljon, suvilumessa näkyi tuoreet jäljet hyvin.
Osku merkkaili kyllä tuoreet jäljet, mutta haku jäi vaatimattomaksi.
Kova lumi on hankala kulkea, kun koiraa upottaa.
Jonkinlaista yritystä kuitenkin oli.
Tassut kestää hyvin ja kulki koko ajan varovasti, paitsi kuusikossa, siellä otti laukkapyrähdyksiä, oli niin vähän lunta.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 22, 2008 2:26 pm

Joulukuun 22.
Roon kanssa metsälle, koira irti tasan kymmeneltä. Hanki kantaa sekä koiran, että jäniksen, uutta lunta puoli senttiä, aukealla juuri erottaa jäniksen jäljen. Roo haki melkein tunnin ja ajoi samanverran. Ajo oli enempi haukahtelua, mutta eteni mukavasti , kunnes jänis meni yöllä auratulle jäiselle tielle, jota pitkin oli tänä aamuna ajanut jo useampi auto. Siihen tuli hukka, Puolentunnin haeskelun jälkeen otin koiran kiinni, hiihdettiin autolle ja kotiin. Tulee makeat kelit, kun sataa muutaman sentin uutta lunta... oltiin metsällä vajaa kolme tuntia.

Kuva Kuva Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Vuosi vaihtuu

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Tammi 01, 2009 9:26 pm

Tammikuu 2009

Vuosi alkoi noin 10 asteen pakkasella. Ei sitä osannut kotona olla - lähdettiin Roon kanssa hiihtelemään jahtimaille. Puoli ykstoista laitoin sukset jalkaan ja laskin Roon autosta. Hiihdeltiin ensin parisataa metriä tutuille risukoille/taimistolle - hanki rahisi paljon pahemmin, kuin maanantaina. Silloin oli hangen päällä ohut lumikerros, nyt se suorastaan helisi, oli tosi paha /karkea keli, eilinen myrsky oli puhallellut irtolumet pois. Edettiin kuitenkin reilu kaksi kilsaa aukon ja metsän rajaa hitaasti hiihdellen ja Roo haki innokkaasti, ei vaan ajo lähtenyt.
Tein "puolimatkassa" nuotion ja paistelin siinä makkarat ja ootin,, josko olis saanut jäniksen liikkeelle. Tutkan mukaan kävi yli kilsan päässä, en kuullut kyllä minkäänlaista haukkua, oli melkein kaksi tuntia poissa. Sitten tuli lähemmäs ja vislasin pilliin ja huusin nimeltä - tuli nuotiolle.
Lähdettiin hiihtelemään autolle päin, kello oli vähän yli kaksi.
Sata metriä ennen autoa kutsuin Roon tykö, kytkin, ja hiihdettiin autolle.
Olen ottanut sen tavan, että otan koirat aina metsässä kiinni, ei tule auton luona sitten sitä "kissa ja hiiri" leikkiä.
Autossa annan puolli annosta muroja ja sitten kotiin.
Ei jäänyt punaista jälkeen...

Tään päivän nuotio.
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Tammi 03, 2009 9:32 pm

Lauantai 3.1.
Roo vaihtoi majapaikkaa, ehkä siitä kuitenkin kuullaan jotain myöhemminkin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 71 vierailijaa

cron