Kurkilammen Karttu/18

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Joulu 30, 2021 12:51 am

Pitkästä aikaa Kartun kanssa jahtimaille. Ilma pilvinen, -6 astetta, hienoista lumisadetta, tuli päivän mittaan 2-3 cm. Maastoissa ei jälkiä näkynyt.
Laskin Kartun eka maastoon viisi yli kymmenen. Haeskeli sen harjanteen molemmat puolet vajaan kilometrin matkalta, mutta kun ei tarttunut mihinkään jälkeen, ajelin koiran luo ja kutsuin kyytiin, vaihdettiin paikkaa.

Kuva



Toinen haku samaan paikkaan, missä viimeksi ammuin jäniksen. Loppukilometrit

Kuva Kuva Kuva


Irti klo 11.10, haki 17 minuttia. Jänis kävi näytillä heti alussa ja paineli sitten sinne, mistä lähtikin. Senjälkeen ei tullut 150 m lähemmäs. Ajo pyöri hyvin 150 -1400 metrin alueella. Puissa lunta ja maassa pehmyttä lunta 20 cm karpan päällä, niin eipä ääni kantanut juuri 200 m kauemmas. Garmin kyllä teki pisteviivaa mukavasti aina klo 17 saakka. Sitten tuli loppuhukka. Karttu kierteli tapansa mukaan ajettuja jälkiä aina klo 22.35 saakka, kun sain sen kutsuttua 330 m päästä toiselta tieltä. Olin tuulen yläpuolella, niin auton torvi kantoi sen matkan. 12h 30 min päivä. Viidestä lähtien kuuntelin autossa Pookia, ei ulkona kuulunut eikä näkynyt enää mitään.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Tammi 01, 2022 12:23 am

Näin vuoden 2021 viimeisenä päivänä halusin kuunnella Kartun ajoa. Yöllä oli satanut 10-12 cm lunta, tiet oli auraamatta. Niinpä läksin portterilla jahtimaille. Ilma oli melko tyyni, pakkasta -4 - -6 astetta, pilvinen. Ajelin samaan paikkaan, missä eilen käytiin Masin kanssa kävelemässä kolme kilsaa, ei ollut eilen jälkiä, eikä nytkään. Tiesin, että siellä on jäniksiä ja Karttu kaivaa ne ylös, kun antaa aikaa.
Vähän arvelutti ajaa autolla sinne, mihin eilen kävelin, oli melkein 20 cm pehmyttä lunta ja tienpohjakin oli pehmyt, vain aura oli kerran käynyt sen pukkaamassa auki. Ei sinne voi ajaa sulalla kelillä, on alkumatkasta kiviä, välillä 50 m pehmeää metsätietä ja taas vähän kovempi kumpare.
Nyt pohja oli jäässä, mutta auraus oli vaan tasoittanut kuopat. Mennessä suurin osa loivaa alamäkeä, kyllähän se siinä meni hiljakseen hyvin.

Haku, ajo läksi kuvan ylälaidasta

Kuva Kuva Kuva

Jänis käytti paljon jo ajettua jälkeä

Kuva Kuva Kuva

kuvan ylälaidassa näkyy suurinosa ensimmäisestä hakulenkistä

Kuva

Jänis käytti paljon jo ajettua jälkeä

Kuva

Loppukilsat...
Kuva


Laskin Kartun hakemaan kello 11.20 ja kävelin itse tietä pitkin jonkun matkaa, ei näkynyt kun minun eilen kuumottamat jäljet, palasin autolle.
Karttukin hylkäsi sen taimiston ja meni rinteessä olevaan taimistoon, sieltä alkoi ajo melkein heti 130 m päästä. Ajeli sitten 3.4 minutin katkoilla aina klo 14.50 saakka, kunnes tuli hukka. Kiersi pari kertaa ajetun lenkin ja kun tuli klo 15.35 120 m päähän, soittelin auton torveen, ensin näytti, että tulee suoraan autolle, mutta teki vielä pienen "kunniakierroksen" ennenkuin tuli alle 100 m päähän, niin sitten puhaltelin metsästystorveen, niin tuli suoraan minun tykö. Valtavat kehut ja autolla ihan Kartulle tehdyt kinkkuvoileivät palkaksi, sitten lähdettiin ajamaan kotia kohti.

Kuva

Tulomatka olikin melkoista extremeä, kun aina piene ylämäen kohdalla auto "istahti " tielle. Kolmessa kohtaa piti varovasti peruuttaa ja painattaa pyöränjälkeä kymmenkunta metriä, että sai vähän vauhtia ja kakkosella vedättää melkein tyhjäkäynnillä taas vähän matkaa ja taas uusiksi. Oli pitkä 1,5 km, kun loppumatka siitä oli sitä loivaa ylämäkeä ja kivikkotaivalta.
Siinä ylämäessä syttyi vielä pensatankin valo... perille kuitenkin pääsin siihen kovemmalle tielle. Piti ihan pysähtyä ja juoda loput kahvit ennenkiun jatkoin matkaa.
Kaiken huipuksi olin unohtanut puhelimen kotiin, jos olis pitänyt lähteä kävelemään, olis matkaa maantielle ollut nelisen kilometriä, että tämmöinen päivä tänään :shock:
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Tammi 04, 2022 10:10 pm

Kartun kanssa jahtimailla. Ajelin metsäteitä, ei ollut tuoreita jälkiä, yöllä satanut pari senttiä lunta. Kaksi tietä aurattu, muille ei oo enää asiaa. Laskin Kartun hakemaan samasta paikkaa, kun Masin viimeksi.Haki toiselta puolen tietä 27 minuttia ja sit ajo...


Kuva Kuva


Ilma oli pilvinen, -11 astetta, satoi ajoittain jäätävää tihkua. Puissa ns. tykkylunta, kuuluuus noin 100 mertiä, garmin ilmoittaa sillointällöin että haukkuu yli 20 kertaa minutissa.Ajo kierteli parin pikkujängän ympärillä tiheikössä, ootin että olis tullut tielle - ei tullut - (oli kyllä lumikengät mukana, jos olisin halun tosissaan jäniksen eräksi).

Kun alkoi hämärtää (puolikolmen jälkeen), kävi kolmesti minun nuotion lähellä, lähimmillään noin 20 m. En ampunut, on hyvä treenijänis, pysyy maassa.


Kuva

Ajolenkki 50 - 700 metriä, käytti paljon samoja polkuja. Silloin Karttu ei hauku, seuraa kyllä. Kun jänis tuli tielle 150 m päästä ja tuli kohti, Karttu oli noin kaksi minuttia jäljessä, mutta haukkui vain sen uuden jäljen. Samoin teki pari muutakin kertaa...
Karttu pysähtyi ja katseli minu pitkään, kun tuli kolmannen kerran aivan nuotion lähelle, enkä kutsunut sitä pois vaan annoin sen itse tehdä päätöksen, mitä tekis. No haki metsäänmenojäljen ja kävi vielä parikymmentä minuttia ajamassa. Kun tuli 150 m päähän, soittelin autontorvella kutsuhuudon, meni vielä 100 m poispäin, mutta tuli sitten torven soittoon suoraan autolle. On mahtava koira, luotan täysin sen tekemiseen. Jos olis ollut valoisaa olisin laskenut vielä hakemaan toiseen paikkaan, oli päivän mittaan tullut yhdet jäljet paluumatkalla. Olis varmaan lähtenyt vielä hakemaan... päivällä oli pituutta klo 9.50 - 15.12.
Tiesi kyllä, kun aukaisin takakontin, mikä makupala siellä odottaa :-)

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Tammi 11, 2022 9:35 pm

Pakkanen hellitti. Enää -6 astetta, mutta... kova tuuli jahienoista lumisadetta. Pihatiekin puoliksi juoksutuslumen peitossa. Metsään mentiin kuitenkin. Metsäteillä ei ollut hiirenhyppyä ja nekin oli osin juoksutuslumen peittämät.
Ajelin pari tietå, ei ollut kun vanhat kuumottavat jäljet toisen tien varressa.. Laskin Kartun hakemaan, käväisi åpikku lenkin ja palasi tielle. Kävi molemmissa suunnissa katsomassa parinsadan metrin matkan, mutta kun jälkiä ei ollut läksi seuraamaan sitä ensimmäistä jälkeä. Tuuli oli kova, juoksutti lunta tietä pitkin voimakkaasti ja päivä oli melko harmaa.
Karttu haki 18 minuttia ja sai ajon. Jänis meni tiheään mäntytaimistoon ja pyöri siellä ensimmäisen tunnin. Matkaa oli 150 - 600 metriä. Kävi kahdesti aivan tien reunassa, mutta ei tullut tielle.
Kun jänis meni harvan jängän yli ja sen reunoja, haukku loppui ja ajovauhti hiljeni 3-4 km /h . Tuuli peitti minutin vanhan jäljen joten seuraaminen oli hankalaa. Seurasi kuiten ääneti. Jänis tuli melkein auton viereen 2,5 tunnin jälkeen, meni tienvieren risukkoa pitkin 100 m johi auton ja tuli tielle. Minne lie juossut, otin koiran kiinni kun tuli tielle, Oli huonoimpia kelejä koko jahtikaudella. Jäi nuotio tekemättä ja makkarat paistamatta, Kahvit vaan join ja pari voileipää...
Jos huomenna olis parempi ilma...

Kuva Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Tammi 12, 2022 7:46 pm

Sama paikka ku eilen. oli eri kiemurat tänään, vahinko kun onnistuin hukkaamaan Kartun kulkeman jäljen.

Masi oli mukana, mutta ei lähtenyt tieltä kovin kauaksi Kartun perään, parin tunnin päästä laitoin sen autoon.
Kartti haki 13 minuttia ja ajoi parilla pikku hukalla vartin yli kolmeen, sit jänis meni tien yli kolmannen kerran, kutsuin koiran autoon ja lähdettiin kotia. Näin pilvisenä ja lumisateisena päivänä hämärä alkoi laskeutua.

Aloitus oli klo 11.05. Päivä oli kovin tuulinnen, välillä tuntui, ettei pystyssä pysy. Aukealla jäljet peittyi aina puuskittaiseen tuuleen, heitti lunta senverran ilmaan.
Karttu oli jäljessä 2-3 minuttia, eli sen, mitä jäniskin haukusta kuuli.
Haukku kuului myötätuuleen vajaa 200 m, sivu ja vastatuuleen alle 100 m. Olisin saanut jäniksen eräksi kaksi kertaa, mutta eipä oo tarvis tappaa kaikista ajoista, välillä vaan kuuntelen.
Ei paljon haittaa tämä lumenpaljous, on pehmyttä 30-40 cm, aukeilla ja risukkotaimistoissa enempi. Pohjalla jonkinlainen kartta.
Nyt on vaan kaksi tietä auki, joiden varrella on muutama jänis. Pitäis saada Masi pentu jollai lailla hajulle vielätälle metsästyskaudelle, ikää kuiten jo 7,5 kuukautta. Vielä tukeutuu minuun ikäisekseen liikaa (verrattuna aiempiin koiranpentuihin).
No kasvatetaan sitä sosiaalista kanssakäymistä, jospa se sitten myöhemmin palkittais.

Huomenna uusiksi, ehkä samalle jänikselle.


Kuva

Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Tammi 13, 2022 9:55 pm

Melkein samalla paikkaa ku eilen Kartun ja Masin kanssa. Laitoin Kartun eiliselle jäljelle, mistä otin koiran eilen kiinni.
Ilma oli -0, aurinkoinen tyyni. Illalla oli lumipyry, joka lisäsi lunta 3-5 cm. Ei näkynyt yöllisiä jälkiä mettätiellä (n. 9 km). Eikä ollut muita jälkiä tuollakaan tiellä. Joku lenkkeilijä oli kulkenut koiran kanssa aamusta noin 3 km ja kääntynyt takaisin.
Tein aamulla osan lumitöistä, illalla oli lämpöasteita, niin tiputti melkein kaikki lumet katolta. Oli pakko kolata autotallin oven edusta, että sain auton ja lumilingon tallista ulos.
Siinäpä vierähti parituntinen ja osa katolta tulleista lumista jäi kolaamatta/linkoamatta, Stigasta loppui bensa.
Metsään päästiin klo 11 jälkeen. Karttu ja Masi irti 11.35.
Karttu hyppäsi heti jäljelle, kun viisasin, että tuossa se on. Masi kävi raviojassa ja tuli takaisin tielle, upotti niin, ettei siitä näkynyt ku pää ja vähän selkää.
Kartti häipyi jälkeä pitkin ja oli kohta 177 m päässä'. Haki 22 minuttia ja ajo. Masi kuunteli tiellä pää kallellaan, yritti mennä samaa jälkeä, mutta palasi muutaman kymmenen metrin päästä minun luo.
Juoksenteli sit tietä myöten muutaman sata metriä molempiin suuntiin ja ihmetteli mitä pitäisi tehdä. Laitoin koiran autoon ja ajoin vähän lähemmäs ajoa, kun näytti, että tulee tielle.
Jänis kävi 20-30 metrin päässä minusta, näin vain vilaukselta - en ampunut. Kääntyi sitten muutaman vuoden vanhalle ojitukselle, missä yritti eksyttää koiran menemällä välillä toisella puolen, välillä toisella.
Ei Karttu mennyt "lankaan", vaan ajo jatkui.
Nuo muutamat syheröt ovat tod. näköisesti hukkia, pisin niistä oli 12 minuttia.
Ilma oli tyyni, niin ajo kuului melkein 300 metriä parhaillaan. Eilinen ja toissapäiväinen myrsky oli puhdistanut metsää.
Lähes katkeamatonta ajoa tuli 2h15 min, sitten tuli se 12 minutin hukka. Löysi kuitenkin ajettavan ja toi sen melkein minun ammuttavaksi - jänis kulki toisen kerran 10-15 m päässä tiestä, näin taan kerran vilaukselta.

Kuva
Kuva



En taaskaan ampunut. Karttu ajeli sitä vielä toista tuntia, oli tulossa kohti, soitin torvea, mutta ei koira tullut ajosta torven ääneen, vaikka matkaa oli vajaa 100 m. Ajoi vielä melkein tunnin, sitten tulijo ajettua jälkeä tielle. En tarkistanut tuliko myös jänis, kutsuin koiran autoon ja lähdettiin kotiin.
Klo oli 16.20. Pakkanen oli kirinyt - 5 asteeseen. Katsotaan miten huomenna...

Hukan selvittelyä, huomaa skaala

KuvaKuva

Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Tammi 15, 2022 1:30 am

Kartun ja Masin kanssa jahtimaille yhdentoista jälkeen. Ajelin taas sen metsätien halki, ei jänis liiku teitä pitkin, eikä näy jälkiä.
Teeriparvi oli koivikossa syömässä, meillä vaan ei oo latvalinnustusta näin tammikuussa. Olivat hyväkuntoisen näköisiä, näytti olevan molenpia sukupuolia melkein saman verran, kukkoja muutama enempi.

Kuva


Klikkaa kuvaa...

Kuva

Mentiin sitte toisen tien varteen, sieltä löytyi yhdet jäljet, lie olleet kuinka vanhat?

Näytin Kartulle jäljen ja sanoin, nuuhkaseppa tuota. Niin vain läksi jäljelle, eikä mennyt kun 10 minuttia kun ajo alkoi. klo oli 11.45
nuolen kohdalta

Kiersi 300 m päästä tielle ja meni yli ja
KuvaKuva

jatkoi Kaatopaikalle päin. Siinä ajeli "ketunloukun" ja Juneksenrovan maastossa toista tuntia. Masi kävi nuuskimassa 10 m jälkeä ja palasi minun luo. Laitoin koiran autoon ja läksin käymään huoltoasemalla bensaa lumilinkoon. Jäi eilen lumityöt kesken kun bensa loppui.
Samalla vein Masin tarhaan, ei vielä lähde - edes toisen mukana - kahlaamaan hankeen.
Karttu oli ajellut siihenmennessä...

Kuva


Palasin Kaatopaikan tielle, ajo pyöri siitä sadan metrin päässä ja kuuntelin sitä tiellä.
Ilma oli keväisen aurinkoinen, -4 astettapakkasta, lähes tyyni. Hyvin kuului kolmeensataan metriin. Maasto on osaksi isoa kuusikkoa, osaksi harvaa mäntymetsää kasvavaa jänkää, missä paljon nuorta koivu-/pajupensaita - ei mitään mahdollisuutta näin lumen aikaan mennä sinne. Ei siellä oo passipaikkoja. Pari vanhaa metsätraktorin uraa sinne menee, mutta nyt nekin ovat lumenpainamien lehtipuiden kaarelle tukkimat. Ajo kävi melkein aloituspaikalla, kävin autolla ajamassa vastaan, ei tullut 150 m lähemmäs, vaan kääntyi takaisin kaatopaikan tielle.

Kuva


Kartun katko-/hukkatyöskentelyä, huom. skaala

Kuva



Ajelin sinne, ajo loppui 130 m ennen tietä, niin soittelin auton torveen, meinasi kääntyä takaisin, soittelin uudelleen metsästystorveen, niin alkoi tulla autoa kohti. Klo oli 15.38 kun Karttu tuli autolle.

KuvaKuva

Kehuin kovasti ja annoin loput paahtopaistivoileivät. Itse join kuksallisen teetä, on ollut tapana lopettaa jahtipäivä aina kehvi-/teekupilliseen ja juttekuun koiralle.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Tammi 15, 2022 7:08 pm

Nyt on hyvät ajatusilmat. Pakkasta -3 astetta, tyyni, aurinkoinen ilma. Lunta metsässä 40 cm, joka upottaa melkein pohjia myöten. Kuusikoissa vähän karpan tapaista, mut ei oo hakua/ajoa haitannut. Karttu osaa sovittaa vauhdin kelin mukaan. Nyt kuudes päivä peräkkäin jahtimailla, kolme jänistä olis ollut mahdollisuus ampua tällä viikolla - yhtään en oo ampunut. En tänäänkään, vaikka olis ollut mahdollista moottorikelkan jäljelle ampua - kahdesti.

Haku oli lyhyt, tuskin kymmentä minuttia, en kellottanut. Vähän takkusi, mut selvitti ja ajo jatkui...

KuvaKuva KuvaKuva Kuva

Kuuntelin vaan ajoa, kuului ajoittain jopa 400 metriin oikeasta paikkaa, kun tuulenvire kävi ajon takaa minuun päin.

Kyllä jänis käyttää nyt kaikkia tiheikköjä, ei tule tielle, eikä mene metsälinjojen yli muualta kuin tiheimmästä kohti.

Ajo tuli kohti moottorikelkanjälkeä, kävelin vastaan ja näin jäniksen toisen kerran, en ampunut vaan ootin koiraa, oli kaksi minuttia jäljessä, ei ollut jänikselläkään kiire. Sanoin Kartulle, että nyt kävellään autolle, meinasi ensin jatkaa ajoa, mutta kun kutsuin sitä vähän kovemmalla äänellä, tuli minun perässä kytkemättä autolle :D Taas pikku palkkio ja autoon ja minulle teemulillinen ja sitten kotia kohti :) Klo oli 15.25. Päivälle pituutta noin 4,5 tuntia. Päivä on pidentynyt, nyt näkee illastakin klo 16 saakka. Huomenna uusiksi

Kuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Tammi 16, 2022 7:04 pm

Sama paikka kun eilen. Karttu haki ensin pikkulenkin eilen ajetulta puolelta, mutta siirtyi sitten tien toiselle puolen. Ilma oli pilvinen, +1 aste lämmintä, heikko tuuli. Yhden aikoihin alkoi sataa räntää/vettä. Välillä melko voimakkaasti.
Karttu irti klo 10.53, haki noin tunnin. Ajo takkusi melko pahasti, kun jänis käytti melkein samoja jälkiä koko ajan ja maasto siinä oli tiheää kuusikko/kuusentaimikko/koivuvesaikkoa. Senverran siinä oli karppaa, että jänis meni pintoja pitkin, koiraa jonkinverran upotti.
Ajo parani, kun jänis meni vähän avonaisempaan maastoon. Kaikenkaikkiaan ajo oli 300 x ensin 50 m leveällä alueella, sitten jänis teki muutaman pidemmän kierroksen 150-200 m etäällä tiensuuntaiseti.
Kuuntelin ajoa tieltä, teeriparvi lensi aivan auton ympärille koivuihin. Katselin niitä.

Kuva

Kun ajo oli taas menossa sinne tiheikköön noin 70 m tiestä (en nähnyt jänistä), huusin koiran pois. Tuli autolle, melkein vettä satoi melko voimakkaasti.

Ajelin toisen metsätien varteen, sieltä oli juuri lähtenyt jahtiporukka pois. Kytevä nuotio paloi kivuliaasti.

Otin autosta muutaman klapin ja virittelin tulen uudelleen ja paistoin makkarat, Kartulle oman.

Kuva
klikkaa...
Kuva

Sitten vaan kuksallinen teetä, Kartulle makkara ja ajeltiin kotiin melko kovassa melkein vesisateessa. Klo oli 14.40

KuvaKuva


Kuva

Edellisen kuvan yläreunan maasto.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Tammi 20, 2022 12:31 am

Kartun ja Masin kanssa samoilla paikoin, kun kaksi edellistäkin kertaa. Päivä alkaa valjeta jo yhdeksän aikoihin, niinpä mekin oltiin maastossa jo ennen kymmentä. Matkalla sinne oli pari kaveria ehtinyt jo ennen minua. Toisessa paikkaa oli isä ja poika, nuotio paloi ja koira hakemassa. Kolme astetta lämmintä lievää tuulta. Pysäköin auton edellisen kerran paikkaan ja koirat irti klo 9. 40. Karttu ei paljon tienpenkkoja nuuskinut, hyppäsi vaan vallin yli metsään. Masi tutki vielä tienpenkkoja ja höristeli Kartun haukkua.Kartusta on tullut nopea ylösottaja, 11 minuttia ja ajo. Nuolen kohdalta läksi ajo.

Kuva

Jäis meni noin 100 metrin päästä tien yli Masi ei sitä nähnyt. Karttu tuli tielle ja jatkoi toiselle puolen, Masi läksi mukaan. Puolen kilometrin päässä tuli ensimmäinen hiljaisuus, Masi palasi tielle.
Nuotiopaikan isä tuli kuuntelemaan ajoa, oli oma koira alkanut tiputtaa, niin poika oli ottanut autoon ja vienyt sen kotiin.
Kuunneltiin siinä tiellä Kartun ajoa, noin 400 metriä. Metsä on puhdistunut lähes kokonaan, vain alaoksilla on tykkylunta, kuuluvuus erinomainen.
Ainoa vika vaan oli, että ajo siirtyi vain kauemmaksi, 680m - 830 m ja vaan eteni. Otin Masin autoon, kaveri läksi kansa ajelemaan kotiinsa. Minä kävin ajelemassa sen ensimmäisen kaverin luona. Hänen koirallaan ajo oli pyörinyt 100-300 metrin matkalla. Paljon oli sekin ajo käyttänyt samoja jälkiä, valitti sitä, ettei koira hauku, kun menee toista, kolmatta kertaa samaa jälkeä.
Sama vika Kartulla. antaa kyllä ääntä, kun jänis menee uutta jälkeä.
Palasin lähtöpaikalle, Kartun ajo oli ottanut suoran linjan ampumaradalle päin. Läksin ajelemaan vastaan.
Sivutiellä oli puomi - koiraan matkaa 1,5 km.

Kuva Nuolen kohdalta kiinni.

Onneksi tuli säiliöauto ja aukaisi puomin, jatkoin sen jäljessä lähelle koiraa. Karttu oli 178 m tienmutkasta, joka oli koiraa lähinnä. Soittelin autontorvea - koira näytti pysähtyvän, mutta ei vielä tullut autollepäin. Otin pienen metsästystorven ja soittelin sillä koiralle opetetun kutsuhuudon.

Karttu tuli suoraan autolle :D Kehut ja taputukset ja palattiin aloituspaikan kautta kotiin. Olen erittäin tyytyväinen koiran kaikenpuoliseen työskentelyyn ja varsinkin siihen, että tulee noin hyvin torven kutsuun :D :)

Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Tammi 24, 2022 2:11 am

Tänään -3 astetta pakkasta ja ilma lauhtui.Heikko tuuli, yöllä tuiskuttanut tuulen mukana kolme senttiä lunta hangen pinnalle. Lumi hiukan painunut, metsässä ei juurikaan koiraa upottanut, aukeilla ja risukoissa kyllä, meni loikkimalla. Oli jonkinverran aamuyön jälkiä metsäteiden varressa. Ajelin yhtä viikolla aukaistua tieuraa pitkin muutaman sata metriä, käänsin auton vähän leveämmässä kohdassa ja laskin Kartun hakemaan. Klo 10.25. Hyppäsi heti metsään, siinä ei ollut jälkiä, muutaman kynnenen metrin päässä oli. Koira pyörähti tien toiselle puolen. Oli löytänyt jäljen, haki 8 minuttia ja ajo.


KuvaKuva

Ajo jatkui tiensuuntaisesti muutaman sata metriä, meni tienyli ja tuli toista puolta takaisin. Teki sellaista mukavaa lenkkiä noin 200-400 metrin säteellä. Välillä kävi kauempanakin. Hyvin kuului ajo

KuvaKuvaKuva


Kun olin muutaman kerran kävellyt maantien ja metsätien pään väliä, enkä saanut jänistä passiin - meni kahdeksan kertaa tien yli, kävi välillä maantien toisellakin puolen pikku lenkin. Autoja meni maantiellä jäniksen ja koiran välistä, onneksi jänis meni suoraan tien yli, ohjasin sen jäljelle.
Ajo meni taas minun autolle päin kävelin sinne ja tein nuotion, koira oli silloin jo

Kuva Päässä ja jatkoi kauemmas. Kuuntelin ajoa nuotiolla ja ootin että tulee takaisin, lopulta tuli.

Kuva

klikkaa
Kuva


KuvaKuva
Ja meni mutkan takaa samoille jäljille ja eteni toiseen suuntaan, käännähti maantietä kohti.


Kuva

Ajoin autolla kohdalle, soitin äänimerrkkiä ja kun oli 170 metrin päässä huusin nimeltä. Lopetti ajon ja tuli suoraan autolle. Varmaan tiesi, että saa paistetun makkaran palkaksi - niinku saikin

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Tammi 25, 2022 11:15 pm

Kartun kanssa samassa paikkaa ku viimeksi. Auto parkkiin samaan paikkaan, kun viimeksi, olis voinut ajaa vielä puoli kilsaa kauemmas, mutta huvi ja hyöty samalla kertaa. Eli kävelyä 2,4 km siinä ajoa ootellessa. Ilma oli melko tyyni, pientä tuulenvirettä, metsä lähes puhdas lumesta, jäinen karppa muualla paitsi risukoissa. Kantoi koiraa - osaa mennä niin ettei karppakohdissa upota. Vauhti ei ollut kun n 3 km/h, mutta eipä paikat särkyny. Pakkasta -5 astetta koko päivän. Kävin aamutoimilla muutaman kuusen juurella (pa...lla), lunta polveen asti.

Karttu irti klo 10. 12. Ajo alkoi 10. 38.

Kuva

Ajo pyöri 300- 1.2 km etäisyydellä. Oli varmaan eri jänis kun edellisellä kerralla. Jos haluaisi paistin, pitäisi heti laittaa lumikengät tai mieluummin sukset jalkaan ja lähteä hiihtelemään ajon suuntaan, ei jäänyt pyörimään mihinkään risukkoon, niinku viimeksi.
Nyt oli kuuluvuus taas hyvä (metsä puhdistunut ja lievä tuulenvire). Nuo kuvakaappauket ovat kuuloetäisyydeltä. olin tuulen alapuolella. Ei ollut yhtään hukkaa, kaikki sykeröt meni katkojen "piikkiin".

Kuva Kuva Kuva
Kuva Kuva Kuva

Vaihdoin toisen tien varteen, ei tullut ajosta sinne... oli kulkenut yli 12km siihensaakka...
Kuva Kuva


Keittelin pannukahvit ja paistoin makkarat. Kyllä pannukahvit on jahtireissun kohokohta, hyvältä maistui, myös Kartulle oma makkara. :D

Kuva

klikkaa...

Kuva


PS. menomatkalla jututin yhtä ketunpyytäjää, oli tälle kaudelle saanut jo 15 repolaista jalkanarulla. Viimeksi kun olin Kartun kanssa, hänen auto oli samassa paikkaa menomatkan varrella - oli saanut kaksi repolaista saaliiksi :D
Sitten on vielä toinen porukka joka pyytää kettuja amerikankettukoiralla. Ovat saaneeet saaliiksi useita repolaisia - joka kerta kun olen ollut maastossa, ovat ottaneet ainakin yhden sinä päivänä. Tosi hienoa hommaa molemmilta. Varsinkin jalkanarupyytäjä on tosi taitava :D
Varmaan vaikuttaa jäniskantaan, on selvästi elpynyt. Nyt on entisissä koemaissakin mukavasti jäniksiä, vahinko tämä korona, kun karsii kokeita. No jospa ensikaudella...

Palasin nuotiopaikalle. koiraan oli matkaa vielä lähes 400 m.

Kuva

(auto ja nuotio oli mutkassa ja koira nuolen kohdalla)
Soittelin autontyyttään. Kuuli varmaan torven, kun minäkin kuulin haukun. Niin se vain lopetti ajon ja pikkuhiljaa tuli autolle(ylempi jälki). klo oli 17.08 ja koira autolla17. 25.
Normalit kehumiset, makupalat ja kotia.

Kotona tarkistin käpälät, ei minkäänlaisia vauriota, eikä kuluneita karvoituksia käpälien reunoilla tai kivesten ympärillä (osaa vetää kivekset sisään, niin ei oo ollut koskaan ongelmia).

Kuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Tammi 29, 2022 12:32 am

Kartun kanssa mahtimaille klo 10 tietämissä. Ilma tyyni, lunta tullut sentinverran, pakkasta -6 astetta. Ajelin tuttua metsätietä ja jäin sen varteeen kun näytti olevan jäniksenjälkiä edellisen ajon jälkeen. Mennessä oli teerparvi laavun jälkeisessä koivikossa, laskin ainakin 18 teertä osa alle sadassa metrissä. Se on toinen teeriparvi, siellä missä olin viimeksi jahdissa ,niin pellonreunakoivikossa on ollut parhaillaan 37 teertä, ovat eri parvi. Pitää ensi syksynä kävellä Myryn kanssa, jos sais heti alkusyksystä paistin :)

Laskin Kartun hakenaan neljätoista minuttia yli kymmenen. Nyt haku oli pitkä n. 3,5 km ja noin 3 kkm/h. Ei löytänyt tien eteläpuolelta niin meni auton kohdalta tien yli ja noin 300 metriä ja ajo.

KuvaKuva

Vauhti vähän parani ajeli sitten klo 17.28 saakka noin 3.45 km/h. Tämä jänis tais olla toissakerrallakin ajossa, ainakin kulkureitit olivat lähes samat ensimmäoset 12 km.

Kuva

Näin kerran, kun ajo meni Aitalinjan yli jäniksen jäljet ja koiran. Ei upottanut kunpaakaan vanhalla jäljellä. Keli vaan oli tosi karkea, risukoissa vähän lunta jäisen hangen päällä, kuusikoissa ei pehmyttä lunta juuri ollenkaan.

Kuva Kuva Kuva

Jänis halusi vaihtaa paikkaa ja meni linjan yli. Yritti sit siellä tehdä eksytyslenkin, Karttu selvitti nopeasti, ei tullut hukaa.

Kuva

Palasi sit jängän puolelle ja samoille jäljille.

KuvaKuva

Ilta alkoi pimmetä ja kylmetä ( -9 astetta), kun oli tulossa linjaa kohti, soittelin autontorveen muutaman kutsusignaalin, niin vain tuli puolenkilometrin päästä linjalle ja sitä pitkin autolle. Huippukoira.
(Olisin saanut koiran pois jo siinä 12 km kohdalla, mutta kun oli puhtaat jäljet, niin annoin ajaa.)

KuvaKuvaKuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 06, 2022 9:22 pm

Ei nukuttanut enää seitsemän jälkeen, niin nousin aamupuuron keittoon. Siitä on tullut tapa syöpäleikkauksen jälkeen, on helppo laittaa, syödä ja sillä pärjää iltapäivälle saakka.
Eilinen päivä meni lumitöissä aamukahdeksasta yli puolenpäivän. Tuli lingon perässä käveltyä melkein viisi kilometriä. Normaalisti riittää puolet kävelyä.
Toisaalta metsästysmaiden halki kulkevilla kahdella metsätiellä oli vuotuinen Konegroup.fi Ralli Tornio, eipä sinne ollut asiaa koiran kanssa.

Toisin oli tänään, ajelin ne tiet läpi, hyvät olivat ajolinjat, niin olisin itsekin ajanut. Nytkin pari autoa ajeli niitä, niin siirryin sinne samaan paikkaa, missä olen jäniksiä kaksi edellistä kertaa kiusannut.
Olin siinä maastossa vasta yhdentoista jälkeen, lunta oli satanut n 15 cm, mutta kun tienpohja oli aurattu loppuviikosta, niin hyvin portterilla pääsi tutulle nuotiopaikalle. Käänsin auton valmiiksi ja laskin Kartun hakemaan. Kello oli 11.22. Heti läksi tutkimaan tietä eteenpäin ja 170 m päästä meni metsään. Sieltä kaiveli jäniksen ajoon klo 11.41.

KuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuva

Tuossa kävi 30 m päässä minusta, näki varmaan auton, niin vaihtoi suuntaaja teki melko ison lenkin. Näytti että menee maantien yli, vaihtoi suuntaa ja tuli tienreunaa kaarsi sit melkein kopiksi, meni metsätien yli. Näin vilaukselta, matkaa oli 70-80 m. Koira oli muutaman sata metriä jäljessä.

KuvaKuvaKuvaKuvaKuva

Jänis meni viisi kertaa metsätien yli, kaksi kertaa kaukaa ja yhdenkerran vierestä seläntakaa, noin 20 m päästä. Katselin koiranhaukun suuntaan, tuli viistosti tienyli, en osannut ennakoida jäniksen ja koiran etäisyyttä. Pääsi yllättämään, en ampunut.
Mikä mukavaa, vaikka puissa oli jonkinverran lunta, haukku kuului koko ajon ajan.


klikkaa...
Kuva


Kuva Kuva

KuvaKuvaKuvaKuvaKuvaKuva Kuva Kuva

Oli niin hyvä ajo, että aattelin ottaa tämän vuoden ensimmäisen ja tämän jahtikauden viimeisen paistin... taito on ruostunut, tai jänikset ovat viisastuneet, ei niitä näin lumikelillä niinvain oteta :)
No huusin koiran autolle, kun oli 70 m päässä, tais riittää sillekkin täksi päiväksi.
Lumi on varmaan tiivistynyt, koiraa upotti vain jalkojen verran, ei juuri maha lunta hiponut. Oli melkein lentokelit :D
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 13, 2022 1:58 pm

Eilen aamulla oli pakkasta -17 astetta kello 8.00. Oottelin pari tuntia että laskee alle -15. Läksin ajelemaan mettäteitä ja katseelemaan josko löytyisi tuoreita jäniksenjälkiä. Oli kettumiehet liikkeellä, ainakin niiden autoja oli tienvarressa. Menin ensin yhden metsäautotien varteen, jossa oli syksyllä TimberJack töissä. Viikolla oli puupinot ajettu pois, siitä hyvä, että pääsee 1 - 1,5 km päähän maantiestä. Laskin Kartun hakemaan kello oli vaille 11. Karttu haki parin kilometrin lenkin, tuli puolenkilometrin päähän tielle, ei löytänyt ajettavaa. Ajoin autolla koiran luo ja otin autoon ja vaihdettiin paikkaa.
Menin sen saman talvitien varteen,

Kuva

missä olen käynyt nyt kolme kertaa. Ajoin vanhalle nuotiopaikalle, käänsin auton ja laskin koiran irti.
Kävi pikkulenkin ensin tien ja maantien välissä, ei saanut sieltä ylös, niin seurasi jälkeä toisellepuolen. Otti ajon 300 metrin päästä. Kello oli 12.12. Pakkasta -13 astetta.
Jänis ei jäänytkään pyörimään tien molemminpuolin, niinku aiemmilla kerroilla, vaan eteni koko ajan poispäin minusta.
Kolmen seutuvilla tein nuotion ja paistelin makkarat. Kävin tienposkesta hakemassa kauhakuormaajan irroittaman kuusenkannon juurakon. Pilkoin sen pienemmiksi, mutta oli niin kostea ja laho, vain keskellä oli vähän kuivempaa puuta. No kuivuihan se siinä koivuhalkojen seassa ja paloi sitten hyvin.


klikkaa..
Kuva

Kuva

Kuva KuvaKuva KuvaKuva

Pakkanen alkoi kiristyä, kun päivävalo väheni ja nuotio hiipui, oli -16 astetta.
Soittelin autontorvea, niin lopetti ajon ja alkoi tulla takaisin, lie kuullut ? vai lopettiko muuten vaan, matkaa oli 1,3 km ja kello oli jo 17.38.
On koiralla hyvä suuntavaisto, tuli melkein viivasuoraan autolle, ei käyttänyt ajojälkiä kun paikkapaikoin.
Soittelin torvea aina välillä, varmaan kuuli ainakin puolen kilsan päästä, kun minäkin kuulin sen haukun samalta matkalta.


Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva


Kuva Kuva


Autolla klo 18.12.

Kuva Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2345
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 67 vierailijaa

cron