Syksyn harjoitukset 2006

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 25, 2006 5:22 pm

Tänään 25.11.06 Rollen kanssa metsällä. Aamulla satoi vettä aika kovasti, lopetti siinä yhdentoista maissa.+ 3 astetta. Me olitiin maastossa klo 9.30.Rolle haki hyvin, niinkuin tavallisestikin, ajo lähti 10.05 aivan kuuluvuuden rajoilta, olisko 500-700 metriä. Ei Rollen ääni oikein kuuluva oo muutenkaa, paitsi ne uroksen haukahdukset, ne kuuluu kauas, mutta tulee niin vähän. 10.50:een saakka vain yksi kuuden min hukka, muuten suht.tasaista ajoa, Jänis tuli tielle ja kulki 50 metriä vetistä pyöranuraa pitkin ja siihen tuli melkein neljäkymmentä min. hukka, Vaikka meni samoja jälkiä kuin jänis, ääntä ei oikein seuraavan puolentunnin aikana tullut. Sit oli 10 min hiljaa ja sitten lähti, samanlaista ajoa kuin alussa, muutamalla katkolla puoli kolmeen saakka... sitten pam. ja autolle ( en ampunut tielle..).
Ei riitä vielä puhtaasti ykköseen, on liian pitkät hukat. Tää olis minusta mennyt paljaan kokeeksi, on niin vähän lunta jäljellä.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 26, 2006 8:02 pm

Tänään 26.11. Hilan kanssa metsällä. Koko yön jatkunut vesisade viivästi aamulla metsälle lähtöä. Olin jahtimailla noin kymmeneltä. Sade alkoi uudestaan ja jatkuu vieläkin. Lämpötila on +3 astetta ja kohtalainen tuuli ollut koko päivän. Kilvankävijä Jukka oli kans menossa metsälle pennun kanssa. Juteltiin KILVAn kuulumiset...

Hila haeskeli siinä lähellä ja oli melko ymmällään kun mitään hajuja ei ollut. Koirasta näki selvästi, että tämmöisellä ilmalla metsään... ooko sä hullu. No käveltiin siinä parisataa metriä metsän siimekseen ja jäin paikoilleen. Hila teki sellaisia 15-20 min lenkkejä, tuli minun luo ja vinkui, mutta lähti aina uudelle lenkille. Oli sillä pari varovaista ajonpätkääkin, mutta pätkiksi ne jäi. Kolmannella pätkällä näin jäniksen ja ammuin ohi, ainakin puolimetriä jälkeen, hyppäsi just ojan yli. Koira oli 50 metriä jäljessä. Sitten alkoi ääntä tulla. Jänis meni satametriä leveän hakkuuaukean yli sille samalle parikymmentä vuotta vanhalle taimistolle, missä ajellut ennenkin. Siellä koira pystyi ajamaan komealla äänellä ja sitä kanssa tuli. Hila aina yllättää, en oo kuullut ennen Hilalta kaikkia niitä ääniä, mitä nyt tuli. Ei auttanut jäniksen kun kulkea, mutta kovin tuntui välimatka lyhyeltä. Vartin yli neljä, jo pimeä, jänis meni samoille paikoille, mistä puoleltapäivin lähti. Vähän ennen viittä sain houkuteltua koiran takaisin autolle. Iltapäivä oli todella hyvää ajoa, ei haitannut vaikka välillä tuli vesikuuroja ja tuulenpuuskia...
hyvä, sujuva ajo korvasi kaiken.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Marras 29, 2006 7:55 pm

Tänään 29.11. Miinan kanssa metsällä. Aamulla satoi alijäätynyttä vettä, teki tiet liukkaiksi. Lämpötila +/- 0, lievää tihkusadetta, joka muuttui puoleltapäivin vesisateeksi ja kolmen jälkeen voimakkaaksi vesisateeksi.
Koira irti klo 9.15, haki vajaan varttitunnin. Nyt on helppoa ampua jänikset melko tarkkaan, jos ilmat jatkuu tällaisina. Vettä joka päivä ja lämminta +1 - + 5 astetta. Jänis ei paljon liiku koiran edessäkään ja näkyy kauas. Nyt pitäisi olla malttia mukana.
Ensimmäinen tunti oli oikein sujuvaa ajoa, yksi 8 min hukka, sit pers*lähtö. Toinen tunti vähän katkonaisempaa, tais mennä ajot risttin yhden dreeverin kanssa, kun tuli melkein vartin hukka ja sit taas p**stä. Sitten näin jäniksen kolmannen kerran, ei olis halunnut juosta, meni vain katajapuskien läpi ja jäi pikku lumiläntille istumaan. Vesisade haittasi Miinan työtä, mut se vain selvitti aina mistä jänis meni. Sit jänis siirrähti noin kilsan verran seuraavalle kumpareelle ja sama jatkui. Olisin voinut neljästi noin tunnin välein ampua jäniksen, mutta jätin juoksemaan.
Sade yltyi kahden jälkeen melko voimakkaaksi... huusin koiran pois puoli kolmelta (ajosta), selitti kovasti, kun homma jäi kesken, mutta tuli kumminkin ilman hihnaa autolle...
Sastan puku pitää hyvin vettä, vaikka on jo parikymmentä vuotta vanha...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 02, 2006 3:34 pm

Tänään 2.12. oikein raikas 3,5 asteen pakkassää, lätäköt jäässä ja liukasta maanteillä, tyyntä. Juksun kanssa metsään yhdeksäksi, alkoi jo päivä valjeta, irti tasalta. Ajo lähti kolme-neljäsataa metrin päästä 17 min yli yhdeksän. Hyvää sujuvaa ajoa, kolme pers*lähtöä tunnin sisällä, kahden-kolmen min katkoja muutama toisella tunnilla, ammuin jäniksen 11.05 (ajoa 105 min), en ampunut tielle. Jämttikoira tuli kaadolle, ennen Juksua, Juksu neljän min päästä.
Toinen haku samasta paikasta kuin ensimmäinenkin, en ehtinyt kävellä sataa metriä tieltä, kun alkoi, näin molemmat. Jänis lähti noin kymmenen metriä ennen koiraa, koira oli menossa suoraan pesälle. Yhtä hyvä ajo kuin ensimmäinenkin... ei hukkaa Juksu jänistä edes jäisellä tiellä... jänis tuli ainakin satametriä tietä pitkin, koira kahdeksan min jäljessä, antoi ääntä metsässä hyvin, tiellä muutaman haukahduksen. Säikäytin jäniksen pois tieltä, ootin kun koira tuli, otin kiinni klo 13.10 ja kotiin. Olis kokeissa tullu kaksi täyttä.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 03, 2006 7:06 pm

Tänään 3.12. Hilan kanssa metsällä. Keli jäinen, rousteikko, ei lunta, puidenoksat jääriitteen peitossa. Metsä nitisee ja natisee koko ajan. Lämpötila -2- -1 astetta. Hila irti klo 9.15, haki 70 min. Ajoi ensin varttitunnin, sitten hukkaa toinen vartti joa 10 min hukkaa 20 min... sellaista koko päivän. Haki kyllä uudestaan ja uudestaan ylös, mutta hukka tuli heti, kun jänis vaihtoi suuntaa. Repaleista ajoa, jänis lymysi aina kun mahdollista, Hila yrittää ajaa ilmasta.
Ampumatilanteita oli kyllä, mutta en ampunut, ajon pitää olla sujuvampaa. Koira kiinni 16.10.

Nyt pitää olla karkeampia hauleja kuin alkusyksystä, jäniksellä on pitkä, vahva turkki...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Joulu 07, 2006 10:54 pm

6.12.2006 Vojakkalan Erän järjestämässä kokeessa ylituomarina. Vettä satoi monta päivää peräkkäin ja vielä koepäivän aamunakin satoi. Käytiin kuuntelemassa yli puolet koirista ja kaikilla oli ajot päällä. Yksi koeryhmä oli juuri lopettanut eka erän ja oli tauolla, kun mentiin paikalle. Juotiin siinä kahvit ja sitten koira metsään... 11 min haku ja pers*lähtö kiivasta nartun haukkua. Yhtä urosta kuunneltiin melkein koko erä, ei tarvinneet tuomarit monesti kynää nostaa... oli komeaa ja sujuvaa ajoa.

Ei meidän (Tornion) jäniskannat enää tässä vaiheessa syksyä niin kovat ole, kuin monet luulevat. Valkoinen jänis ei halua kulkea, kuin pakon edessä ja silloinkin se liikkuu hitaasti. Koiran ja jäniksen välimatka on vain noin viisikymmentä metriä, ei oo niin huononokkaista koiraa, joka ei pysty sillä välimatkalla (noin minutti) pitämään jänistä ylhäällä.
Jos koira on hiljaa, jänis menee heti lymöön. Kohtalaisen hyvänokkainen koira pystyy näin pitämään jänistä jalkeilla vaikka koko päivän. Täällä on vielä apuna lyhyt päivä, alkaa olla kaksi pimeää vastakkain, sama tilanne kuin yöllä ajatettaessa. Ei se senkummenpaa ole. Vielä yhtenä pointtina pikku vesisade, aivan neitseellinen metsä, ei itään muita hajuja...

Alkusyksystä meillä oli satoja jäniksiä enempi maastoissa, ei silloin tullut montakaan yli yhdeksänkymmenen pisteen ykköstä. Silloin oli sula keli. Samat koirat kilpaili silloinkin. Tuloksia voi katsoa Lapin Ajokoirayhdistyksen sivuilta. Kun ykkösiä ei tullut, selitettiin koirien kunnottomuudella. Osaksi näinkin, mutta kyllä se koiran nokka enempi ratkaisee...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 09, 2006 5:20 pm

Lauantai 9.12. vettä sataa koko päivän, välillä kuuroja, välillä valuu hiljakseen. + 3 astetta lämmintä. Tästä päivästä ei alunperin pitänyt tulla jahtipäivää, mutta asioilla on tapana muuttua ja niinpä päästiin Rollen kanssa jahtiin. Koira irti klo 9.10, aivan kokeilumielessä, miten olis käynyt jos olisin mennyt kokeeseen. No ainakin tutussa maastossa Rolle haki 12 min ja sit lähettiin. Tarkoitus oli ajattaa erä täyteen, mutta ajo siirtyi sivutielle, josta hirviporukka oli juuri vaihtamassa paikkaa. Loppuhukka tuli siihen, oli kuitenkin ajoa ilman hukkia yli 100 min.
Huutelin koiran toiselle jänikselle muutaman sadan metrin päähän, haki melkein 1 1/2 tuntia ennenkuin löytyi. Koko ajan satoi vettä. Ajo oli nykivämpää kuin ekaerällä 70-80 min kohdalla jänis teki melko vaikean paikan Rollelle, kulki risukkoisen ojan molemmin puolin, jossa metrin leveydellä vettä. Jänis tuli ojanvartta ainakin 80-100 metriä. Ammuin jäniksen, koira tuli jälkiä pitkin kymmenen minuttia jäljessä ,eikä antanut ääntä. Käveltiin autolle ja kotiin klo 14.50. Ainakin siinä maastossa olis koira ajanut paljaan ykkösen.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 10, 2006 4:50 pm

Sunnuntai 10.12. Poutapäivä pitkästä aikaa. +2 astetta, tyyni jossain vaiheessa aurinko värjäsi puunlatvat punertaviksi. Samalla lämpötila meni +-0:aan. Mientiin Miinan kanssa metsälle noin puoli kymmenen maissa. Sama paikka kun eilenkin. Kävelin autolta vajaa kaksisataa metriä kun ajo alkoi. Kyllä erinomaista haukkua on mukava kuunnella. Eka tunti tuli oikein reippaasti ääntä, ajo meni kolmen kilsan päähän... kävin autolla kuuntelemassa menikö joen yli. ei mennyt, sitten rupesi takkuamaan, muutama minuutti ajoa, samanverran hukkaa, sit tupura ja sama toistui. Jänis oli iso valkoinen ja meni melko lujaa aina kun näin. Juoksemaan jätin, ei ajo ollut sellaista rallatusta kuin Miinalla yleensä...
Kotiin kolmen jälkeen.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 16, 2006 6:05 pm

Lauantai 16.12. Koira Jaakonpuron Juksu. Metsään klo 9.50, - 3,5 astetta, lumikeli, tyyntä.
Haki 70 min. Ajo alkoi tasan 11.00, ajo kulki melko sujuvasti eka tunnin, kunnes meni samoille seuduille, missä toinen koira ajoi, sitten kuulu pam, pam ja ajo loppui. Toiselle koiralle tuli 10-15 min hukka ja ajo jatkui. Juksu tuli autolle, näki minut ja meni metsään ja otti uuden jäniksen ylös. Se ajo meni aivan vastakkaiselle suunnalle, kuin ensimmäinen, Lähdin kävelemään ajon perään, iso jänis juoksi melkein pahki, pysähtyi, kääntyi ja lähti melkein samaan suuntaa mistä tulikin. Minutin päästä kuului taas pam, pam. Odotin, kun Juksu tuli jäniksenkääntöpaikkaan, otin koiran kiinni ja kävelin autolle.
Enpä ihmettele kokeissa koirille annettuja haukkunumeroita, ...jos ei oman koiran ääntä tunnista... jos on koirilla totutteleminen lumikeliin, näyttää samoin olevan myös koiranomistajilla... jänilset pitää nyt monen minutin kaulaa ja liikkuvat paljon suuremmalla alueella, ainakin tään päivän kokemuksen mukaan.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 17, 2006 10:09 pm

Sunnuntai 17.12. Pakkasta -16 astetta. Iski entinen PMI, toinen välipäivä tällä metsästyskaudella, jolloin olisi voinut käydä koiria juoksuttamassa. Ei pakkanen olisi ollut NIIN kova, etteikö muutamaa tuntia olis voinu käydä...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 23, 2006 5:04 pm

Lauantai 23.12. jouluaatonaatto. Pakkasta -3,5 astetta, vähän karheaa lunta, jäistä, melkein karppakeli. Käytiin Rollen kanssa hakemassa joulukuusi yhden voimalinjan alta. No otti Rolle siinä sivussa kolmen ja puolen tunnin ajonkin, aivan kohtuullista ajoa, se mikä kuului, teki melko ison lenkin. Pienehkö jänis kasvatti maantieteellistä tuntemustaan melko roimasti, vai olisko ollut sen kaverin ansiota, jonka nappasi jostain matkanvarrelta mukaansa. Viimeisen tunnin aikana oli monta havaintoa kahdesta ajossa olevasta jäniksestä, toinen iso harmahtava ja toinen pieni, aivan valkoinen. Lopuksi meni ensin isompi jänis maantien yli, juoksin siihen ottamaan koiraa kiinni, niin tuli toinen se alkuperäinen pienempi samasta kohti tien yli ja parin minutin päästä koira. Ase oli vain rekvisiittana mukana, ei ollut ees panokset piipussa koko jahdin aikana. Olisko se sitä joulurauhaa... Tapanina uudelleen eri paikassa ja eri koiralla.

Tähän mennessä melko tarkkaan 70 jahti- ja koepäivää syyskuun alusta... Vahinko kun työt vielä haittaa tätä jaloa harrastusta, muuten vois käydä useamminkin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 25, 2006 11:57 am

Maanantai 25.12., Joulupäivä. -12 astetta pakkasta ja valkea joulu 2-3 cm lunta. Hyvä lenkkeilypäivä... kinkku sulaa. Huomenna luontoon makkaranpaistoon ja kuuntelemaan sujuvaa ajoa.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Joulu 26, 2006 4:43 pm

Tiistai, 26.12. Tapanin päivä, -3,5 astetta pakkasta, navakka tuuli, yön lämpöasteet sulatti lumen pois ja keli muuttui karppakeliksi. Metsään klo 10:ksi, Rolle irti, haki toista tuntia. Kun ajoa ei alkanut kuulua läksin tutkan osoittamaan suuntaan ja koira oli ajossa. Seurailin sitä kilsan verran, mutta se eteni Tieksojoen vartta pohjoiselle päin. Kävelin autolle ja siirryin vanhalle laaninpaikalle. Ajo tuli sen aukean päähän, meni joen yli ja kääntyi menemään takaisin. Kuuntelin ajoa reilun tunnin, joka poukkoili joen molemmin puolin. Ajo pyöri pitkään aivan sillan, louhoksen ja pellon välissä kunnes jänis päätti tulla taas joen yli. No se oli virhepäätös jänikseltä, minä olin vastassa. Otin Rollen kiinni kaadolta, suolistin jäniksen ja kävelin autolle. Kyllä korkkaamattomasta kahvipullosta lähtee hyvät tuoksut jahdin päätteeksi... klo oli vartin yli kaksi. Semmoinen Tapaninpäiväjahti Anno Domini 2006.
Koiran etujalan päkiän sivusta tuli vähän verta, sama jalka, mikin tutkapantakin hakkaa...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 31, 2006 7:56 pm

Perjantaina 29.12. Vojakalan Erän kokeessa tuomarina, tuli kovia tuloksia niinkin karppakelillä.

Sunnuntaina 31.12. tihkusadetta +2 astetta lämmintä. Kävin Juksun kanssa Susivaarassa, Ylitornion rajalla, jahdissa. Siellä on todellista erämaan tuntua, ei kuulu muuta kuin omien korvien tinnitus. No Juksu irti 9.25 teki pari pikku lenkkiä tien molemminpuolin ja kun en sanonu sille mitään, lähti isommalle lenkille. Haki 22 min ja ajo lähti harjanteenpäältä 400-500 sadan metrin päästä.
Neljäkymmentä minuttia meni melko sujuvasti, sitte rupesi takkuamaan, kuusikossa tippui koko ajan kun olisi ollut vesisade, kun lumi suli puiden oksilta. Jäniksenjälki muuttui heti harmaaksi kosteudesta. Puolenpäivän jälkeen ilma seestyi ja ajo rupesi kulkemaan kunnolla. Pääsin ampumaan jänistä 20-25 metriin katajikossa, mutta kun on täyssuppeat putket, meni molemmat ohi. No siinä tuli koiralle sellainen 10 min hiljaisuus, kunnes otti parinsadan metrin päästä uudelleen ylös. Taas kulki melko sujuvasti, 1-2 min hiljaisuuksia aina kun jänis vaihtoi suuntaa, ei oikei halunnut kulkea. Kävi välillä parikymmentä min kuulumattomissa, sitten tuli aivan yllättäin toisesta suunnasta kun olin oottanu ja taas ohi. Neljän pinnassa otin koiran kiinni ajosta, alkoi olla jo niin hämärä, ettei jänistä enää erottanut ja kävelin autolle ja kotiin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Tammi 01, 2007 12:45 pm

Hyvää vuotta 2007 kaikille palstalla kävijöille, pitkiä ajoja tälle vuodelle. Suuria pentueita niinden teettäjille, menestystä kokeissa muuallakin kuin Torniossa.
Viedään ajokoiraa eteenpäin ilman kateutta, kilpaillaan muillakin paikkakunnilla kuin kotipaikkakunnan tutussa maastoissa.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2377
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Edellinen

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron