Kurkilammen Karttu/18

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Helmi 18, 2023 10:37 pm

Kartun kanssa jahtimaille. Aluksi en aikonut lähteä, luulin että on enempi pakkasta. No sitä oli tasan 0, tein eväät ja koira autoon ja jahtimaille aivan tuohon lähelle (noin 10 km). Lunta sattoo tihhuuti hiljakseen ja yöllä oli tullut 3-4 cm. Heikko tuuli. Pilvinen.
Aloitus venyi klo 10.50 saakka, mutta onneksi päivä on pidentynyt, näkee vielä ampua jäniksen - jos haluaa - ilta viiden jälkeenkin.
Ensimmäinen haku oli nopea, vajaa kaksi km ja sitten ajo.

KuvaKuvaKuvaKuva

Sitä pyöritti noin 70 minuttia. Olin juuri laittamassa suksia jalkaan ja lähdössä passailemaan, kun kulki semmoista sopivaa rinkiä, mutta... jänis otti uuden suunnan a meni 700 metrin päähän. Mitä lie sattunut, Karttu tuli ajojälkeä pitkin tielle, ei edes yrittänyt selvittää hukkaa, saiko taas kiinni ? Matkaa 514 m autolta.

Läksi hakemaan uutta, haeskeli puolisen tuntia ja tuli tielle 400 m päässä a läksi sitä pitkin maantiellepäin.
Ajoin koiran kiinni -> autoon ja paikan vaihto.


Menin Ristimaan tielle lähelle louhosta ja laskin Kartun hakemaan Isoon Ahoon.
Eteni siitä Prinkkelinkumppuun josta otti uuden ajon.

KuvaKuvaKuvaAjo kävi kerran tien toisella puolen, en nähnyt jänistä, koiran näin. Kiersi muutaman sata metriä Alkunmaan puolella ja takaisin Isoon Ahoon aivan minun selkäni takaa, en vaan huomannut.
Siinä pyöritti ilta 17. 17 saakka, kunnes tuli tien yli ja sain koiran kiinni . Oli senverran hämärä ja mutkan takaa meni, etten nähnyt jänistä. Karttu tuli tielle, otin kiinni, käveötiin autolle ja rutiinit (nappulat) ja kotiin.

Kuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 19, 2023 7:25 pm

Tänään "aikaisin" samaan maaston kun eilen. Klo oli 9.15 kun laskin Kartun hakemaan. Ilma pilvinen, pientä lumisadetta, yöllä oli tullut reilu viisi senttiä vitiä. Lämpötila -3 astetta, melkein tyyni.
Nyt on hangen päällä yli 10 cm pehmyttä lunta, jänistä upottaa viitisen senttiä, koiraa 5-20cm. Aukeilla ja risukoissa upottaa enempi, kuusikoilla lumen alla karppa, ei juurikaan upota.
Karttu haki kuusi minuttia, lie ollut eilinen ajettava. Pysytteli siinä louhoksen kivikasojen vieressä olevassa tiheässä koivi-/paju-/kuusitaimistossa. Eipä sinne juuri sekaan sovi.Oottelin tiellä, josko tulisi tien yli, ei tullut, kääntyi aina vajaan 50 metrin päästä takaisin risukkoon.

KuvaKuva
Kuva

Toista tuntia kuuntelin tiellä kävellen aina ajon kohdalle, ei tullut näkösälle. Sitten jänis teki pitkän lenkin Iso-Ahon ympäri ja palasi aivan tienviertä lähtöpaikalle. Siihen tuli hukka. Karttu tuli tielle eilistä ajojälkeä pitkin. Yritin katsella mistä jänis meni tienyli, en löytänyt jälkeä.
Karttu meni kuitenkin tien toiselle puolen, teki siellä lenkin ja sai ajon, oliko sama jänis kun tuli tielle siitä kohtaa missä laskin Kartun aamulla hakemaan. Siinä meni tuore jälki tien yli aloituspuolelle, mutta Karttu ei lähtenyt sitä seuraamaan, teki vaan pikku lenkin ja palasi tielle.

Sitten läksi uudelleen sille puolen, mistä sai viimeksi ylös, teki siellä aika ison lenkin ja tuli louhokselle. Soittelin autontorvea, niin tuli autolle, koira kyytiin ja paikan vaihto.

Kuva

Mentiin ketunloukun pistolle, tie aurattu siihen saakka, nyt tuoretta lunta melkein 20 cm. Karttu jatkoi tietä vielä 230 m ja meni siitä Huonemaata kohti. 30-40 metrin päässä tiestä otti ajon, haku alle 10 minuttia. Sitä pyöritteli noin puolitoista tuntia.
Tunnin silmässä laitoin sukset jalkaan ja läksin hiihtelemään ajojäljelle. Kadesti näin jäniksen ja koiran,oli noin minutin jäljessä, kolmannella kertaa jänis teki mutkan ja meni minusta poispäin yli 50 metrin päästä, näin vilaukselta, en ampunut. Jänis meni samaan paikkaan kun eilen 600 m päähän. Karttu kääntyi takaisin ja palasi samaa jälkeä ja meni tielle ja siitä autolle. Minäkin hiihtelin autolle.

KuvaKuva
Kuva


En keksi, miksi jo toisen kerran jätti ajojäljen ja tuli pois samasta maastokohdasta. Meinasi kuitenkin lähteä hakemaan uutta, mutta kutsuin autolle ja nappuloita vähän ja ajettiin kotiin.
On niin hankala maasto siinä mihin ajo loppui, etten oo oikein halukas lähtemään sinne tiheään risukkoon sitä selvittämään. Tuli mieleen olisko kanahaukka tai korpit napannut ajettavan ?! No se jää nyt epäselväksi...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Helmi 26, 2023 5:07 pm

Jahtikauden loppu häämöttää, pitää ottaa loppukiri, tiistaina vielä ja kausi on sitten taputeltu.Tänään aloitettiin Kartun kanssa -15 asteen pakkasessa klo 9.05. Paikka oli sama kun viimeksikin, Kalkkimaan louhoksen viereinen tiheä risukko. Siitä notkosta laskin koiran hakemaan. Nopea haku.

KuvaKuva

Pyöritteli melko tarkkaan 100 minuttia siinä risukossa, sitten jänis meni tien yli Alkumaata kohti. Siinä on syksyllä tehty melko iso aukkohakkaus, hukka tuli sen reunaan, lie jänis löytänyt sopivan risukasan, jonne meni piiloon.
Karttu tuli ajojälkeä pitkin tielle, puhdistin mahanalta lumipaakut, autoon ja paikanvaihto.

KuvaKuvaKuva
Kuva

Tultiin Kaitaharjun tielle, siinä ennen neljäntien risteystä laskin koiran hakemaan, kun oli jäljet tien yli. Pakkanen laskenut -11 asteeseen, kylmältä tuntui vieläkin :)
Uusi haku 2,88 km

KuvaKuva

Ajo meni melko suoraan Ison Petäjämaan läpi, yli kaksi kilometriä, kierteli sitten jonkinaikaa lähellä vanhaa soramonttua, mutta palasi melkein samaa jälkeä aloituspaikalle. Siinä ajeli jonkinaikaa, sitten ajettava -jänis/kettu ? alkoi käyttää samoja jälkiä, niin Kartulle tuli hukka, seurasi jälkeä sähkölinjalle saakka. Siinä tuli hiihtäjäpariskunta kahden koiransa kanssa, niin taisi siksi jättää jäljen ja tuli moottorikelkan jälkeä kymmentä vaille kolme risteykseen, ajoin siihen autolla ja taas lumet pois selästä ja mahanalta.

KuvaKuva

Kuva
Pikkupätkä makkaraa ja itselle kuksallinen teetä ja ajeltiin kotiin.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Helmi 28, 2023 10:06 pm

Se oli sit viimeinen jahtipäivä kaudelle 2022 - 2023. Aamulla mentiin Susivaaraan, tarkoituksena oli ottaa päivä oikeassa erämaastossa. Pientä jännitystä oli, oliko edes tie aurattu Palovaarantieltä Susivaaraan päin. Olihan se. Ajelin Ristivuoman puomille saakka ja Karttu irti siitä. Vanhoja jälkiä oli "aivanmahottomasti" ja niitä Karttu seuraili, ei saanut kun yhden ketunajon, joka tuli tielle ja siirtyi Palovaaran tielle päin.
Ajo kesti noin kilometrin, sitten tuli tielle.
Otin koiran autoon ja siirryttiin Taskumaantien risteykseen ja siitä hakemaan. Kävi kolmensadan metrin päässä seurailemassa jälkiä, ei saanut ajoa.

KuvaKuva
Kuva

Pehmyttä lunta oli senverran, että koirasta näkyi vaan hartiat ja pää, kolmen tunnin uittamisen jälkeen huusin koiran pois ja palattiin lähemmäs kotiseutuja.


Toinen haku Nosanmaan pistolta. Haki vajaan tunnin, eteni 2,72 km ja ajo lähti nuolenkärjestä.

KuvaKuva
KuvaKuvaKuva


Tätä ajoa oli mukava kuunnella. Kartun ääni on kehittynyt ajokauden aikana, nyt ei oo epäselvää sukupuolesta. Uroksen karkeaa ääntä tulee vielä melko vähän mutta se lisääntyy iän myötä. Mielenkiinnolla odotan ensi kauden ääntä, on moniääninen koira.

Ajo pyöri sähkölinjan ja mutkan välissä 800x300 m alueella. Välillä kävi aivan tienlaidassa en vaan nähnyt kun koiran. Muutama katko oli, ei hukkaa. Pohjoistuuli oli melko navakka, puhalsi aivan tiensuuntaisesti, oli melko kylmää kävellä vastatuuleen vaikka pakkasta oli vain kaksi astetta. Askelia tuli kuitenkin melkein 7000, melkein neljä kilometriä.
Vähän yli kolmen ajo tuli kohtisuoraan tietä kohti, kävelin haukun kohdalle ja ootin että tulee kopiksi, niin ammun tämän kauden viimeiseen ajoon viidennentoista jäniksen. Seisoin tiellä ja katselin vähän etuviistoon, jänis kävi noin 30 metrin päässä kuusentaimistossa ja kääntyi takaviistoon ja meni 20 metrin päässä seläntakaa tien yli, vilaukselta näin, senverran oli tienreunassa lumipenkkaa, etten ampunut vaan annoin mennä.

Karttu tuli tielle minutin jäljessä. Otin hihnaan ja käveltiin autolle. Pala koiranmakkaraa palkaksi erinomaisesta ajosta, kuksallinen teetä ja ajeltiin kotiin, kello oli 16.35 kun tämä jaktikausi päättyi.

Yhteenvetona;
Kahdeksan koetta, joista kaksi paljaanmaan ykköstä, TSMSn mestari v2022 -> siitä paikka Lohiajoihin.
Näyttelyyssä VaraSert, S.Poti.
Kuusikymmentä kaksi (62) metsäpäivää Kartun kanssa. Saaliina muutama ketunajo, ei kaatoja. Jäniksiä 17 kpl, joista Karttu otti kiinni kolme kpl, loput ammuin pakkaseen.
Erittäin tyytyväinen olen Kartun tottelevaisuuteen, tulee auton-/metsästystorveen niin kaukaa kun kuulee, pisimmillään kilometristä. Kokeissa kutsuin aina koiran torvella erän jälkeen :D
Että tällainen koira on Kurkilammen Karttu lyhykäisyydessään.

Nyt Foorumi hiljenee vähäksi aikaa, kiitokset koiriani seuranneille :D :D Jahti jatkuu toukokuussa kaurispukkijahdilla :)
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Maalis 17, 2023 6:40 pm

Käytin tänään Kartun kyynär- ja lonkkakuvauksessa, samalla rokotukset kolmeksi vuodeksi etenpäin.
Saa nähdä millaiset tulokset tulee :-) :-)
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Maalis 22, 2023 12:33 pm

Nyt tuli tulokset: Kyynärät 0/0, lonkat A/A :D :D :) :)
Lumen ykköset ja Karttu on sitten KVA :D

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&i ... &disp=safe

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&i ... &disp=safe

KuvaKuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2242
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Edellinen

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron