Kurkilammen Karttu/18

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Loka 30, 2022 6:57 pm

Kartun kanssa jahtimaille yhdeksän aikoihin. Oli pakkasyö, vielä yhdeksältä oli -4 astetta, lähes tyyni aurinkoinen aamu.
Karttu haki 144 minuttia ja ajoi alle puolituntia, kun ajettava - tod näköisesi kattu, meni Lautamaan tielle ja pötki sitä pitkin Liakkaan päin. Ajoin koiran kiinni ja autoon ja paikan vaihto.

Eka haku ja ajo
Kuva
Kuva

Toisessa paikkaa oli Kyösti R rouvansa kanssa makkaratulilla. Koira ajoi juuri sopivasti ison valkoisen jäniksen nuotiolle, kääntyi takaisin ja meni koiraa kohti. Tuli valtava tupuri ja ajo jatkui.

Läksin kolmanteen paikkaan, laskin Kartun hakemaan ja tein nuotion ja paistoin makkarat. Karttu sai ajon kahdessakymmenessä minutisa, sekin taisi olla kettu, meni petäjäsojan vartta suoraan Jätekeskuksen portin sisäpuolelle, sinne tuli hukka.

Kuva
Söin makkarat ja ajoin portille ja soittelin torveen ja sain koiran pois. Ja vielä paikan vaihto.

Kuva

Sieltä ei löytynyt tunnin haulla ajettavaa niin soittelin koiran autolle, kun tuli alle 200 metriin. Murokuppi Kartulle, itselle voileipä ja kuppi teetä ja kotiin.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 05, 2022 2:43 pm

Eilen 4.11. Meri-Lapin kennel r.y.n järjestämässä ajokokeessa Keminmaassa. Vettä sattoo tihhuutti lähes koko päivän.
Tapahtuma oli mukavan lupsakka koko kokeen ajan. Järjestelyt erinomaiset ja tuttu maasto.
Ensimmäisen erän ajettava ei vaan pysynyt metsässä, vaan käytti teitä ja varsinkin kuraista maantietä. Meni neljä kertaa maantietä pisimmillään 1,5 km päähän, sieltä pellonreunaa takaisin ja meidänkohdalta tielle ja 800 m toiseensuuntaan, siitä metsätielle ja taas sama lenkki.
Hyvin Karttu pysyi matkassa, ainoa vaan, kun ei anna tiellä juurikaan ääntä. Vauhti oli kova Garmin näytti keskivauhdiksi 12 km/h ensimmäisen erän aikana. Ajominutit jäi vähänlaiseksi, vain 59 minuttia, haku oli 85 minuttia.

Kuva

Paikan vaihto, koira irti, tein nuotion silläaikaa kun tuomarit täyttivät kortin.

Kuva

https://koiratietokanta.fi/ajokoetuloks ... 221116.htm

Karttu haki nyt 46 minuttia ja ajoi 75 minuttia. Kaikkea ei kuultu, kun ajo kävi 1,2 km päässä ja vaikka käveltiin lähemmäs, ajo "karkasi". Viikolla ostamani Elisan paikannuslaite ei toiminut, "puhelimeen ei juuri nyt saada yhteyttä" :-( Kun Karttu ajoi alle puolen kilometrin päässä yhteys toimi, mutta kuultiinhan se omilla korvillakin. Pisimmillään kuului 830 m päästä.
Olen erittäin tyytyväinen tuomareiden arvostelemaan haukkunumeroon ja varsinkin lisätietonumeroihin, olisin itsekkin arvostellut haukun samoin.

Kuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 06, 2022 9:18 pm

Tänään taas ajokokeessa. Oli LAYn mestaruuskokeet. Ilma sateinen, lumihärmää tuli parin sentin verran, heikko tuuli, -1 aste pakkasta. Puolenpäivän jälkeen muuttui heikoksi vesisateeksi. Karttu irti 7.30, haki 18 minuttia. Ajo alkoi 312 metrin päästä, siirtyi melkein heti tien toiselle puolen ensiharvennettuun metsikköön (puut noin neljän metrin välein, enimmäkseen kuusia). Jänis käytti enimmäkseen metsäkoneen uria, käväisi näytillä tienreunassa ja meni heti takaisin samalle lenkille. Tätä jatkui koko erän ajan ja lopulta hukka tuli jonnekkin oksakasoihin ajourien viereen.
Vauhti oli hakiessa 8-9 km/h, ajossa 12-15 km/h, parhaimmillaan 22km/h. Käytti enimmäkseen ilmavainua.

Kuva

Toiselle erälle ajettiin aivan tienpäähän ja heti Karttu irti. Tein nuotion silläaikaa kun tuomarit viimeistelivät ensimmäisen ajon arvostelukorttia.
Kun sain nuotion palamaan alkoi ajo. Hakua 26 minuttia, matkaa 583 metriä. Haku teki pienen ympyrän, mutta siirtyi sitten 1,2 km päähän ja jäi sinne pyörimään.
Me paisteltiin makkarat ja juotiin teet/kahvit ja syötiin sämpylät. Sitten autoon ja kymmenen kilometrin lenkki lähemmäs ajoa. Päästiin aivan ajon viereen ja hetken päästä nähtiin iso valkoinen jänis - oli tulossa kopiksi - kuuli meidän porinat ja meni pellonreunarisukkoa pitkin sinne mistä tulikin, Karttu minutin jäljessä. Vauhti yhtä kova kun ensimmäisellä erälläkin.
Tätä ajoa oli mukava kuunnella, kun kiersi alle 600 metrin rinkiä, kunnes tuli tielle ja siitä 2,2 km tietäpitkin ja sitten metsään. Kiersi metsänkautta aivan meidän jalkoihin, tuli kuitenkin 11 minutin hukka tietyöskentelyssä, ei haukahdustakaan ennenkuin metsässä. Meni tien yli samalle puolen jossa suurinosa ajoa kulki, siellä tuli pari reikää ja ajon pituudeksi jäi 90 minuttia.

Kävelin 300 metriä koiraa vastaan ja puhaltelin torveen, tuli luo, käveltiin autolle. Annoin pätkän koiranmakkaraa ja me juotiin kahvinloput ja ajeltiin koepaikalle.
Oli erittäin mukava päivä, vesisateesta huolimatta. Kiitokset tuomareille asiallisesta arvostelusta :-)

Eka ajo...

Kuva

Toka ajo...

Kuva

Koko päivä...


Kuva


Kuva

Kartun kaikkien kokeiden keskiarvo nyt 63.52 pistettä. Hiukan herkkyyttä tai vähemmän vauhtia niin...

https://koiratietokanta.fi/ajokoetuloks ... 221106.htm
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Marras 09, 2022 10:09 pm

Eilen Susivaarassa jahdissa. Tässä lopputulos.

Kuva

Tänään lähes samoilla paikoilla. Tässä lopputulos.

Kuva
Kuva

Kuva

Maastoon mennessä oli pieni teeriparvi tienlaidassa koivunoksilla syömässä. Otin yhden urosteeren (reilu sata metriä, rihlakko puhui)

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 12, 2022 12:27 pm

Eilen Kartun kanssa Susivaaraan. Ilma oli +6 astetta, heikko tuuli, toissapäivän parin sentin lumet oli sulaneet. Palovaarantie oli peilikirkas ja vettä tienpinnassa. Ajonopeus 30-50 km/h, mutkissa meinasi luistella ojaan senverran kaltevia ovat. Susivaaran tie oli sohjoinen ja vetinen. Laskin Kartun hakemaan edellisen päivän nuotiolta ja jäin odottelemaan autoon. Haki 9.50 - 10.50, ajoi metsässä noin 20 minuttia, sitten jänis tuli kuraiselle tielle ja meni sitä melkein kaksi kilometriä ja siitä turvesuolle. Kartulla meni 35 minuttia selvittää tiepätkä (ääneti), sai kuitenkin uudelleen ylös turvesuolta, mutta jänis palasi 10 minutin ajon jälkeen takaisin tielle - melkein auton eturenkaaseen - ja siitä taas tietä pitkin 300 m sitten metsään puoli kilometriä ja taas tielle ja sitä pitkin ties minne. Tiepätkälle tuli loppuhukka.

Haki vielä tien molemminpuolin tunnin, ei saanut enää ajoa. Vettä alkoi satamaan melkein heti ajon alettua (11.15 -14.10), se vaikeutti melko lailla hukan selvitystä. Huusin kartun autolle puoli kolmelta, jahtimakkaran pätkä palkaksi, itselle teetä ja lopetettiin jahtipäivä siihen.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Marras 16, 2022 8:56 pm

Tänään Kemin Jahti- ja kalamiesten järjestämässä kokeessa. Tässä tulos;

Hei,

Omistamallesi koiralle on kirjattu alla mainittu koetulos.

Koira: FI38151/18 KURKILAMMEN KARTTU
Aika: 16.11.2022
Paikka: Kemi
Koemuoto: Ajokoe
Tulos: AJOK-2 / 67,58p.

Tieajot pudotti taas minuttimäärää. Tiellä ei antanut ääntä ja kova vauhti. Alimmassa kuvassa molempien ajojen keskinopeus ja ajetut kilometrit.

Kuva

Tracker - ajot 19.11. jää viimeiseksi kokeeksi tällä kaudella

https://koiratietokanta.fi/ajokoetuloks ... 221116.htm

Kuva

Kuva

Kuva


Kuva

KuvaTracker - ajot jää Kartulle viimeiseksi kokeeksi tällä kaudella. Ellei sitten satu sopivaa lumikeliä, jos kulkisi paremmin kun lunta metrin verran, niin vauhti olisi sopivaa :wink: :wink:

Kartun kaikkien kokeiden keskiarvo nyt 58,74 pistettä. Hiukan herkkyyttä tai vähemmän vauhtia niin...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Marras 19, 2022 9:47 pm

Vahvistusta sille, että Karttu on ajava koira. Olin tänään Tracker-ajoissa. Keli oli sulan ja lumen rajamailla, teillä noin yksi senttimetri yöllä satanutta lunta. metsässä ei voinut seurata jälkiä, tiellä paikkapaikoin. Ilma tyyni, -6 astetta pakkasta.
Pasi L oli varannut varmaan tornionn parhaat maat koemaiksi, ei ollut kirves käynyt ainakaan kahteenkymmeneen vuoten, erinomaisia korpimaita.
Arvonta suosi, sain maaston, jossa tuomareina oli yt ja viimeistä harjoitustaan suorittava harjoittelija. Sain lainaksi Liisa K:ltä tracker Supran, se varmaan pelasti päivän, ei jäänyt minutit metsään.

Ensimmäinen haku oli pitkä 103 minuttia, ajo 120 minuttia. Jänis käytti tietä toista kilometriä, onneksi Karttu nyt antoi ääntä myös tiellä.
Ajo kävi yli kilometrin päässä meistä ja tuomarit kuuli korvilla 830 metristä.
Erän lopulla soittelin Kartun tielle ja siirryttiin toiselle erälle.

Toisen erän haku oli nopea 11 minuttia., melkein 300 metristä. Tein nuotion, mutta makkarat oli jääneet kotiin :-(
Onneksi muuta murkinaa oli tarjolla senverran, ettei nälkä päässyt yllättämään päivän aikana.

Ajo pyöri aluksi kuuloetäisyydellä ja jänis tuli näytille kolmekertaa, siirtyi sitten ensin kilometrin päähän ja sieltä teitä pitkin 2,2 kilometrinpäähän. Käytti loppuerän melkein pelkästään teitä ja siinä jäi parikymmentä minuttia hukaksi :-( T-risteykset tuottivat ongelmia.
Karttu kuitenkin selvitti ne aina ja erä loppui ajoon.

Iso kiitos tuomereille, heillä oli kuulo kohdillaan, kuulivat pisimmillään 2,2 km päässtä ajon (toisessa erässä).

Kuva

Olen oikein tyytyväinen päivään kaikilta osin, maasto, tuomarityöskentely ja koiran toiminta olivat erinomaisia.
Kiitos tuomareille Mikko K ja Marko P. :-), kuin myös Liisa K:lle, kun lainasi Supraa :-)

Kartun kaikkien kokeiden keskiarvo nyt 62,59 pistettä. Hiukan herkkyyttä tai vähemmän vauhtia niin...

Kuva

https://koiratietokanta.fi/ajokoetuloks ... 221119.htm

Hei,

Omistamallesi koiralle on kirjattu alla mainittu koetulos.

Koira: FI38151/18 KURKILAMMEN KARTTU
Aika: 19.11.2022
Paikka: Tornio (Laren baari)
Koemuoto: Ajokoe
Tulos: AJOK-1 / 89,50p.

Tämä oli mennyt väärän otsikon alle, osittain samaa asiaa, sama koe.

Nyt on vähän katetta Kartun jahtireissuille. Osaa se ajaa, on vaan hiukan tiukka. Erinomainen jahtikoira, koekoiraksi pitäis hiukan herkistyä.
Tämänpäivän Tracker-ajojen tulos oli Kartun toinen ykkönenn paljaalta maalta. Lunta tiellä noin yksi senttimetri, metsässä jäi vain vana, että tuosta on kulkenut, ei sitä , mikä ?

Pasi L oli valinnuyt koemaiksi varmaan parhaat Tornion maat. Kirves ei ollut käynyt maastoissa, kun hyvin pieniä länttejä, muuten oli tyypillistä korpimetsää.
Minulle sattui arvonnassa erinomaiset tuomarit, toinen yt ja toinen nuori harjoittelija (viimeinen harjoittelu).
Molemmilla oli kuulo erinomainen, eka erässä kuulivat n 850 m päästä ja toisessa erässä 2,2 km päästä - ilman gpsiä.
Numerot ovat senmukaiset.
Arvostan todella korkealle tämän päivän tuomarityöskentelyn, antoivat juurti sellaiset numerot, kun olisin itekin antanut kyseisistä ajoista.
Toisen erän tietyöskentely, vei täydet minutit, jänis kulki noin kolme kilometriä toisessa erässä ja t-risteykset tuottivat vaikeuksia. Kaikkiaan jänikset käyttivät teitä yli neljä kilometriä tuomaeiden mukaan kahdessa erässä.
Maininnan arvoisena pidän, että Karttu antoi tänään ääntä tielläkin, joten niitä minutteja ei tulos jäänyt uupumaan.
Toisessa erässä tuli kuuden minutin hukka tiellä...
Loppuhukka tuli, kun ajoimme autolla nuotiopaikalle ja jänis oli mennyt tietä pitkin meidän edellä... :-(

https://koiratietokanta.fi/ajokoetuloks ... 221119.htm

Kuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Marras 24, 2022 8:33 pm

Kartun kanssa Susivaara/Korkearova akselilla. Menin ensin Ristivuoman turvealueen reunalle ja laskin Kartun hakemaan klo 9.15. Ilma oli kostea ohutta tihkusadetta koko päivän.Lähes tyyni, -3 astetta pakkasta. Karttu haki max. 800 m, ei löytänyt puoleenpäivään mennessä... ajoin lähemmäs ja soittelin autontorvea, tuli pois.
Oli siellä hirvenpyytäjä paikalla :-)

KuvaKuva


Kuva

Menin Korkearovan tien puoliväliin ja koira hakemaan. Nyt tein nuotion vanhan nuotion pohjalle. Sain makkarat tikkuun niin alkoi ajo 533 metristä. Paistoin makkarat rauhassa ja seurasin ajoa, kierteli 600 m - 1.2 km päässä Laukkujoen rantarisukoita. Lenkistä päättelin, että taitaa olla kettu, ei tullut kertaakaan tielle. Kahden ensimmäisen tunnin aikana ei juurikaan paluuperiä eikä hukkia.
Sitten ajo alkoi kulkea samoja tolia ja Garminin viivasta päättelin, että alkoi tulla pitkiä katkoja, jopa hukkia.
Ajo kyllä kävi lähimmillään 30 metrin päässä nuotiosta, en nähnyt ajettavaa, kulki tiensuuntaisesti risukkoisessa metsässä. Näkyvyys tosi huono, kun lunta kuusenolsilla ja risuissa.
Hirvimies käveli ohi ja sanoi, että heidän koiralla useampi hirvi haukussa samoilla paikoin, kun minun koira ajaa.
Kolmen jälkeen toinen hirvimies tuli autolla ajon suunnasta, pysähtyi juttelemaan. Kertoi, että jänis oli käynyt 10 m päässä ja tulossa tielle, mutta vaihtanut suuntaa. Siksi se ei tullut tielle ja minun nuotiolle. Karttu noin kaksi minuttia jäljessä. Hirvikoira oli siirtynyt pohjoisen suuntaan.

Ajelin hirvimiehen passipaikalle, ruohikkoisen ja vesakkoisen tien risteykseen ja jäin oottamaan, kun jo näytti kääntyvän taas samaa jotosta pitkin tielle päin. Matkaa 720 m.
Niin ajo tuli 160 m päähän heinätielle, niin soittelin torveen ja Karttu tuli heinätietä pitkin autolle.
Kovasti hirvikoiran omistaja kehui koiraa :-) (eikä syyttä ;-) ) Hirvikoira jäi jatkamaan haukkuaan n 600 m päähän... läksin ajelemaan kotiin.

KuvaKuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 27, 2022 8:20 pm

Tein aamulla jänispaistin haudutuspataan, niin meni "pitkäksi" metsälle lähtö. Oltiin vähän vaille 11 maastossa ja Karttu hakemaan tasalta. Ilma heikkotuulinen, heikkoa lumisadetta joka lisääntyi iltaa kohden. Lämpötila - 0. Haki 42 minuttia ja ajoi alle kahden minutin katkoilla 13.18 saakka. Sitten jänis tuli neljättä kertaa tietä pitkin ja sen jäljessä hirvimies ajoi jäljen päältä. Kartulle tuli 18 minutin hukka. Sama hirvimies kävi hakemassa koiransa pois ja sama toistui, auto jäniksen ja koiran välissä. Ohjasin koiran jäljelle metsänpuolelle ja ajo jatkui. Alkoi hämärtää klo oli 15.25 Sitten tuli hukka toiselle louhokselle, jänis tuli vielä kerran tietä aivan auton eteen, laitoin valot, niin hyppäsi metsään.
Karttu selvitti jälkeä vielä puoli tuntia, ei tullut autolle, niin ajoin sen toisen louhoksen luo, niin tuli tielle auton luo. Kutsuin koiran autoon ja ajettiin kotiin, Kotona syöttelin koirat, klo oli 17,40.

KuvaKuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Marras 30, 2022 3:49 am

Kartun kanssa jahtimaille tuohon lähelle. Sää ei oo juurikaan muuttunut edellisistä päivistä, lunta tullut, nyt noin neljä senttimetriä. Lie pehmyt keli innoittanut Kartun tekemään tänään pisimmän päivän koskaan.
Aloitettiin vasta 10.30, haki 35 minuttia ja ajoi 14.50 saakka jolloin tuli hukka, jänis tuli tielle neljättä kertaa ja meni 500 metriä poispäin ja kääntyi risteyksessä oikealle ja jatkoi ties minne. Yksi pakettiauto ajoi siinä välissä. Karttu selasi tietä risteyksen jälkeen n 300 metriä, eikä löytänyt poistumisjälkeä, niin palasi siihen kohtaan mistä jänis tuli viimeisen kerran tielle ja läksi selaamaan ajamaansa lenkkiä. Siinä vierähti melkein pari tuntia.

KuvaKuva
KuvaKuva

Välillä olin sydän sykkyrällä, kun Karttu haki jänistä Tieksojoen jäällä - kestääkö koiran ? Yli puoli tuntia perkasi joen molemmin puolin , olis ollut 700-800 metriä lähteä pelastamaan pimeässä, jos olisi vajonnut jäihin, onneksi on suvantopaikka, jäät ilmeisesti jo riittävän vahvat. Sitten sai toisen ajon 16.40. Sitä pyöritti klo 21.53 saakka. Tarkistin aina välillä soittamalla paikannuslaitteeseen ja aina sieltä haukku kuului. Senjälkeen paikannuslaitteesta loppui virta ja tuli puhelimeen " valitettavasti emme saa yhteyttä...".
Ajo pyöri melko samoja tolia ensimmäisen tunnin jälkeen, kävi välillä ensimmäisen ajon maastossa ja palasi takaisin.
Tämä ajettava ei tullut tielle vaikka lähellä kävikin. Enimmäkseen matkaa oli 300 - 900 metriä, vanha 20-30 vuotta vanha taimisto.
Ei tullut 300 metristä auton merkkitorveen, eikä metsästystorveen vaikka varmasti kuuli kutsun. Ajo oli päällä koko ajan.

Kuva

Eka erässä ensimmäisen kahden tunnin aikana oli kaksi hukkaa toisella tunnilla yhteensä 18 minuttia, senjälkeen en enää kellottanut. Olisin saanut jäniksen eka tunnin aikana kolme kertaa, en ampunut ja sitten se meni tietäpitkin...
matkaa kertyi 54 km ja vauhtia oli 10.17 km/h garminin keskiarvona. Tuossa mukana se melkein kahden tunnin hukka.

Toisella erällä en nähnyt ajettavaa kertaakaan, oli jo pimeää.
Istuin autossa ja kuuntelin välillä Vesa Matti Loiria ja välillä Pookia. Haukku kuului parhaillaan kuuteesataan metriin. Olin melkein tuulen yläpuolella, heikko tuuli.
Klo 23.35 ajo tuli alle 200 metrin, ajoin autolla kohdalle (169 m) ja soittelin molempia torvia, niin tuli autolle.
Kehuin Karttua ja juttelin sille samalla kun annoin pätkän koiranmakkaraa, tyytyväinen oli.
Pitänee käydä katsomassa toisen ajon ajojäljet, että oliko varmasti jänis ajossa, sitkeästi teki töitä.
Oltiin kotona klo 24.00

Kuva Toisen erän kilometrit n. 28km. Vauhti tippui, oli paljon lyhyehköjä hukkia.

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Joulu 02, 2022 8:02 pm

Kartun kanssa lähimaastoon, sama aloituspaikka, kun eilen Masin kanssa. Karttu läksi hakemaan pohjoiseen soramontulta. Huomasin, että Garminin "kapula " oli jäänyt kotiin koirankopin pöydälle. Eiku hakemaan, 40 minuttia meni. Karttu oli tullut minun jälkiä soramontun tälle puolen ja jatkanut siitä metsään, ei ollut ajoa. Tuli lähelle tietä, niin kutsuin autolle ja vaihdettiin paikkaa. Haku oli kierrellyt syksyllä tehdyllä ensiharvennuksella, lie ollut syy, miksi jänistä ei löytynyt.

KuvaKuva
Kuva

Toinen haku Jätekeskuksen tien reunasta. Haki puolitoista tuntia, sitten läksi. Auton vieressä oli tuoreita ketunjälkiä, ei kuitenkaan näyttänyt olevan niistä kiinnostunut.
Ajo meni kuitenkin melko suoraan toiselle tielle ja sen yli ja jatkoi aamulliselle soramontulle päin. Ajoin toiselle tielle ja tarkistin jäljen, jänis oli. Ensimmäinen paluuperä koitui jäniksen kohtaloksi. Lie Kartun ajovauhti (yli 10 km/h garminin keskiarvona) kun hyydyttää jäniksen eikä jouda tekemään paluuperiä. Jänis oli ollut lymössä kaatuneen kuusen alla, josta Karttu oli sen napannut. Karttu oli yli 10 minuttia lähes paikallaan, niin läksin tarkistamaan, mikä on. Männä vuonna siinä rinteessä oli kanuloukku. Matkaa 368 metriä ja hämärä alkoi laskeutua, klo15.40.

Kävelin paikalle, katajapensaita, tuulenkaatamia kuusia ja kohtuullisen tiheää kuusimetsää. Katsoin garminista, missä Karttu oli pysähtynyt ja siinähän oli puolikdsi syöty jänis, ei ollut kun pää ja etupuoli jäljellä, takaosa oli maistunut Kartulle.
Kuva

Koira oli mennyt autolle ja siitä metsään. Minäkin kävelin autolle. Karttu oli 90 m päässä hakemassa uutta ajettavaa.

Soittelin torveen ja auton torveen, niin tuli autolle. Kehuin kovasti, en antanutt nyt makupaloja, lie puolikas jänis ollut tarpeeksi :-) Ajeltiin kotiin...

Kuva
KuvaKuva

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 04, 2022 5:38 pm

Kartun kanssa jahtimaille, irti tasan klo 10.00. Alkaa olla se aika kun on "kaks pimmeetä vastakkain". Päivänvaloa noin neljä tuntia, sitten alkaa hämärtää. Lunta tulee salakavalasti, nyt 5-6 cm vaikka ei oikeastaan oo satanut juuri lainkaa.
Pakkasta -3 astetta, tyyni ilma.
Karttu haki ensimmäistä 36 minuttia. Ajo oli katkonaista, metsässä lumi varisee marjanvarvuista ja risuista jäljen päälle -> tulee nopeasti ajavalle koiralle katkoja/lyhyitä hukkia. Niin kävi nytkin, puolilta päivin tuli lopullinen hukka. Tunnin haeskelun jälkeen sai uuden ? ajettavan liikkeelle ja ajeli sitä vähän eri paikassa (taisi olla sama jänis kun viime perjantaina, ajo kuvio oli lähes sama.

Kuva
Kuva

Sitä pyöritti puoli kolmeen saakka. Näin sen neljä kertaa kun tuli tielle ja siitä sähkölinjan alle neljäntien risteykseen, olin siinä tulppana. Ei ollut aikomustakaan ampua.

Kuva

Viimeisen kierroksen aikana jänis meni lymöön ja Kartulle tuli hukka. Kiersi viimeisen ajamansa lenkin ja tuli hukkapaikalle ja niinhän siinä kävi, että otti jäniksen kiinni ja pisteli poskeensa. Matkaa oli 341 m ja jo melko hämärä. Pitää huomenna käydä tarkistamassa paikka. Oli paikallaan n 20 minuttia, soittelin autontorvea, niin tuli suoraan autolle. Oli oikein tyytyväisen näköinen.

ps. Myryn kanssa etsittiin pari tuntia, ei löytynyt. Oli sellainen risukko ja korkeaa heinikkoa. Lunta oli satanut jälkien päälle muutaman sentin.

Kuva

Kotimatkalla kävin Alatornion ms hirvipeijaisissa juomassa torttukahvit.
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Joulu 11, 2022 11:37 pm

Tänään Kartun kanssa jahtimailla. Alkaa olla talventuntua, lunta 15-20 cm, lämpötila - 4 - -10 astetta, melkein tyyni.
Karttu irti tasan klo 10.00, haki 10 minuttia ja ajoi 50 minuttia. Sitten jänis meni maantielle ja jatkoi sitä pitkin puolikilometriä ja siitä Jätekeskuksen tielle. Ajoin koiran luo, autoon ja paikanvaihto.

Kuva

Kuva


Toinen haku kesti 18 minuttia klo 11.00 -11.18. Ajo pyöri sellaisessa vaivaiskoivurisukossa ja muutenkin "koskemattomassa" korpimetsässä, välillä kävi jängällä aina klo 15.00 saakka. Ensimmäiset reilu kaksi tuntia oli sujuvaa ajoa, sitten alkoi jänis käyttää samoja polkuja ja ajo alkoi takkuilemaan. Karttu ei anna ääntä, kun ajo menee useamman kerran samaa tolaa, Periaatteessa ei tule hukkaakaan, ajo jatkuu aina, kun jänis tekee uutta jälkeä.
Kuva


Lopuksi siirtyi normaaliin hakkaamattomaan metsään.

Ajo tuli lähelle tietä, niin Karttu tuli klo 17 auton torveen 70 m päästä tiestä. Vielä kolmelta ei tullut hukalta vajaan sadan metrin päästä.
Ajo oli takkuista klo 14-15 välillä, oli jo niin paljon jälkeä, että ajoa ja katkoja/hukkia oli yhtäpaljon. sitten parani, kun jänis vaihtoi vähän maisemaa. Vai lie johtunut pimeydestä ...

Kuva


Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » La Joulu 17, 2022 10:51 pm

Tänään Kartun kanssa tuossa lähimaastossa. Ilma tyyni, puolipilvinen, pakkasta -13 astetta, lunta 20 cm. Ei jäniksenjälkiä maastoon mennessä. Soramontulla yhdet lumenpeittämät jäljet, joita Karttu läksi seuraamaan.

Minulla on lainassa trackerin g500 easy panta kaverilta, mutta itse en pysty vaihtamaan asetuksia, on vain seuranta mahdollisuus. Siitä saa kyllä ajetut ja haukutut minutit ylös paremmin kuin Garminiltä. Vahvistaa vain, että kun Karttu kulkee useamman kerran samaa jälkeä, haukku loppuu kolmannen ja siitä eteenpäin menokertojen jälkeen -> menee ääneti ajetun tolan ja haukku jatkuu kun jänis poikkeaa tolalta. Hukkaa ei oikeasti tule. Liian tiukka, haukkukynnys 2-3 minuttia.
Kuva

Soitin pannan omistajalle ja hän laittoi seurantaväliksi 3 sek/6 h. Niillä mentiin, hyvin peIasi. Irtilasku klo 9.45, haki 25 minuttia ja ensimmäiset 70 minuttia viiden minutin katkoilla. Sitten alkoi tulla hukkaa... jänis käytti samaa tolaa 4-5 kertaa ja siinä tuli hukkaa. Haukku jatkui aina, kun jänis meni uutta jälkeä. 92 minutin kohdalla tuli loppuhukka antoi kumminkin ääntä vielä parin minutin pätkiä. Koko erän ajaksi tuli 96 ajettua minuttia ja 81 haukuttua minuttia.

En osaa laittaa ajoympyröitä (niinku Garminista) tänne, varmaan ei mahdollisuuttakaan seuraajana. Pitää hommata administraattorin oikeudet, että pystyy hyödyntämään Trackerin kaikki hienot ominaisuudet :-)


Kuva
Kuva
Kuva

Sitten taisi vaihtua ketuksi. Erä kyllä oli ohi. Läksin kävelemään lähemmäs ajon kulkua, toista kilsaa käveltyäni tulin ajopoluille ja siitä katsoin, että ainakin loppuajo oli muuta kuin jäniksenajoa. Tola oki täynnä koiran ja ketun? jälkiä, jäniksen jälkiä en havainnut.

Karttu tuli viimeksi ajamaansa jälkeä minun jäljille ja minun tykö. Laitoin Kartun hihnaan ja käveltiin puolitoista kilsaa polkua pitkin autolle -> koiranmakkarat -> kehut ja kotiin. Hämärä painoi päälle, ei ollut edes otsalamppua mukana :-( klo 0li vartin yli kolme (15.15). Pakkasta edelleen -12 astetta.

Huomenna uusiksi.

PS. Jos meinaa ykkösiä saada näin lumisissa olosuhteissa, jossa kuuluvuus on max 400 m, niin GPS-panta on ehdoton.
Garminilla voi käydä jahdeissa, siihen riittää, mut ykkäset on tiukassa, kun menee kuulon ulkopuolelle. Minulla Elisan sponsoroima koiran paikannuslaite, johon voi soittaa, toimii, jos on kenttiä viisi tuntia, sitten hiljenee. No parempi ku ei mittään :-)
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Joulu 19, 2022 1:47 am

Tänään Kartun kanssa jahtimailla Garminin pannan kanssa. Sää pilvinen, -4 astetta pakkasta, heikko tuuli. Kolmenjälkeen tuuli voimistui ja alkoi sataa lunta. Lunta nyt noin 25 cm. Ei haittaa vielä koiran menoa, juoksi melkein 10 km/h keskinopeudella kolmeen saakka, sitten alkoi tulla hukkaa, niin vauhti vähän hiljeni.
Karttu irti klo 9.50, haki klo 10.15 saakka. Ajoi isommitta katkoitta/hukitta aina klo 15.40 saakka. Sitten alkoi olla jälkiä niin tiheään, että ajo muuttui katkonaiseksi, jatkui kuitenkin klo 18.00 saakka, kun tuli alle sadan metrin päähän hakkuuaukean laitaan ja siitä autontorveen tykö. Sivutuulessa ei kuullut kauempaa, tiheä luminen metsä. Ei tule jänis enää tielle, vaan pyörii risukoissa. Ensiharvennusmetsät ei kiinnosta ajomielessä, niissä voi käydä syömässä.

KuvaKuvaKuvaKuvaKuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2230
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron