Kurkilammen Karttu/18

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Marras 12, 2021 12:03 am

Kartun kanssa kiusaamassa jäniksiä. Ilma tyyni, pilvinen, +3 astetta lämmintä, lunta viitisen senttiä.
Koira irti klo 9.40, haki alle puoli tuntia ja ajoi samanverran, sit tuli melkein tunnin hukka. Jänis meni maantien yli, koira ei ensin keksisyt minne, oli jäinen tie ja jänis meni tietä pitkin vajaa 50 m. Karttu kiersi ajojäljet ainakin kahteen kertaa, ennenku meni tien yli ja kulki senreunaa ja löysi jäniksenjäljet. Ajo jatkui tien toisella puolen muutamalla vajaan puolentunnin hukalla aina klo 18.10. Näin jäniksen auton valoissa kun meni taas tien yli lähtöpaikkaan, mutta koira ei tullut siihen, vaan meni täysin väärään suuntaan suht leveän ojan yli ja jatkoi siitä toiselle tielle. Ajoin sinne ja otin koiran autoon.

Haku Kuva Päivän kilometrit Kuva

Ajo...

Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Marras 12, 2021 9:06 pm

Käytiin me Kartun kanssa tänäänkin ulkoilemassa kaupungin pohjoispäässä. Ilma oli tyyni, pilvinen, muutama sadepisara, lämpötila +2 astetta, joka iltapäivällä sään seljetessä laski nollan pintaan. Nyt oli pitkä haku yli kaksi tuntia. Lumen pinnassa oli ohut jääkerros ja sen päällä puoli senttiä lunta. Lie jänis liikkunut huonosti, ei oikein tarttunut mihinkään jälkeen. Sai kuitenkin ajettavan ylös melkein keskeltä turvesuolta korkeasta heinikosta. Ajo ei kuitenkaan kestänyt puolta tuntia. Mikä lie koiralle tullut, ajot vaan lyhenee kerta kerralta, kaivaa kyllä uudelleen ylös, mutta alkusyksyn sujuvuus on tiessään.
Lie ruokavaliolla osuutta asiaan, ostin valion tiivistepapuja pari säkkiä ja lisäksi on saanut hirven luita ja muita hirven paloitteluromppeita. Ovatkohan liian voimakasta evästä, että vie hajuaistin ? En oikein keksi muuta syytä ajojen pätkimiseen.
Mittariin tuli 32,47 km ja keskinopeus oli 6.66 km/h. Lie ollut karkealla kelillä osuutta nopeuteen ja lisäksi pitkät hukat.
Soittelin koiran pois klo 15.05, tuli 130 m kutsuun. Jotain positiivistä... :D
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Marras 15, 2021 11:50 pm

Kartun kanssa jahtimailla tuossa lähellä. En tiijä ajoiko mittää, vai jäljitti kettua. Mitään en kuullut, eikä Garmin näyttänyt haukkua. Viitisen tuntia Karttu kierteli metsässä, välillä lähellä 70 m, välillä 900 m päässä. Kävin toiselta tieltä kuuntelemassa, tuli 230 m päähän, haukkua en kuullut. Sitten siirtyi 400-600 m päähän ja kiersi siellä tunninverran, siirtyi sitten lähemmäs sitä tietä, jolla jo kävin kuuntelemassa.. Kun koira tuli 170 m päähän tiestä, soittelin ensin auton torvea,ei tullut siihen. Sit soittelin tuota metsästystorvea, siihen tuli. Kovat kehumiset ja makupalat ja autoon ja kotia...
Oli hyvin epämääräinen päivä, maasto oli senverta tiheää risukkoa , taimistoa, ojitettua jänkää, etten vesisateessa viitsinyt mennä lähempää tarkistamaan Kartun touhuja.
Huomenna eripaikkaan...

Päivän kilometrit Kuva

Päivän kilometrit Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Marras 16, 2021 6:34 pm

Kartun kanssa metsälle kahdeksan jälkeen. Ilma oli pari astetta pakkasen puolella. Maa oli jäässä (illalla +3 astetta lämmintä ja pientä tihkusadetta. ) Metsässä korppukeli, vajaa viisi senttiä lunta, jonka pinnassa oli puolensentin jäinen kerros, marjanvarret jäässä. Tuuli kohtalainen. Puolipilvinen.
Laskin Kartin autosta varttia vaille yhdeksän ja katsoin mitä tekee. Kävi pyöränjälkeä kulkemassa parikymmentä metriä, nosti pajupuskan kohdalla jalkaa, nuuski ilmaa ja hyppäsi metsää.

Päivän kilometrit KuvaHaku KuvaKuva

Ajo ei kestänyt kun yhden kierroksen, sitten tuli hukka. Karttu kyllä kiersi ajettuja jälkiä ainakin kolme kertaa, mutta ei saanut ajoa jatkunaan. Alempi ympyrä...

Siinä välissä oli aikaa paistella makkarat...

Päivän kilometrit Kuva


Lopulta siirtyi kuvan ylälaitaan ja otti siitä uuden ajon, tiijä oliko sama ? Ajoi sitä taas vajaan tunnin ja hukka.
Koira tuli alle 200 m päähän, niinn huusin autolle. Klo oli 15.40. Paistettu kabanossi ja kourallinen muroja ja kehut päälle ja kotiin.


Päivän kilometrit Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » To Marras 18, 2021 8:46 pm

Aamulla satoi vettä, lämpötila +2 astetta, tyyni. Puolenpäivän aikoihin sää alkoi seljetä ja jopa aurinko pilkisti iltapäivällä, samalla sää kylmeni. Kolmen aikaan oli jo pakkasen puolella.
Kartun kanssa tuonne kaupungin pohjoislaidalle. Ajattelin, että ottaa saman jäniksen, mikä jäi viimeksi juoksemaan. No sitä, eikä muutakaan löytynyt kolmen tunnin etsimisellä. Karttu tuli toisen tien varteen puoli yhden maissa, niin huusin autolle ja vaihdettiin paikkaa.

Eka kiemurat KuvaEka + Toka kiemurat Kuva


Klikkaa kuvaa
Kuva


Kuva


Tein nuotion ja paistelin makkarat, Koira etsi kyllä terhakasti, mutta en tiedä saiko mitään ajettavaa ylös, jälki oli kyllä ajojälkeä muistuttavaa, ääntä en vaan kuullut puoli viiteen mennessä. Teki melko tiheää lenkkiä 200 m -1.2km aluella. Kartulla oli Ultra Pointin Vibra toisena tutkana, on idioottivarma, jos koira haukkuu -> vihreä valo vilkkuu puolen minutin viiveellä.


Nyt ei vilkkunut koko päivänä. Soittelin torveen, kun koira tuli alle 300 m päähän, niin se vaan tuli pois. Makupalat ja kehut ja taputukset, sit autoon ja kotiin.

Eka haku
Kuva Toka hakuKuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ma Marras 22, 2021 9:03 pm

Kartun kanssa kymmenen jälkeen maastossa. En oo käynyt tuossa kahteen vuoteen, tien kunto erinomainen (edellinen kerta kovin kuoppainen). Taimistot tuuheutunu, eikä uusia hakkuita ollut. Ilma aurinkoinen, paistoi puunlatvojen korkeudelta. Pakkasta -13 astetta jäinen, lumeton maa. Karttu läksi terhakasti hakemaan ja haki koko päivän, en kuullut haukahdustakaan. Hakulenkki 280m - 1,4 km. Piti illalla viiden jälkeen hakea toisen tien varresta pois. Ensimmäisen halulenkin katkaisi puomi(Mykänmaa). Olin silloin 400 m päässä koirasta, ei tullut autontorveen, vaan läksi palailemaan tulojälkiään ja puolivälissä poikkesi niiltä. Pahkamaasta lähtö, kävi Mykänmaassa, palasi Pahkamaahan päin josta oikaisi Tynnörikummun soramontulle, sieltä kiinni.

Kuva Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ti Marras 23, 2021 11:37 pm

Kartun kanssa ensin Korkearovassa, sitten Susivaaran puolella. Korkearovassa Karjalan karhukoira tuli samoille "apajille", samalla Karttu tuli tielle, niin otin autoon ja vaihdettiin Susivaaran puolelle. Kummassakaan ei löytynyt jänistä, yritystä oli.

Neljäs kerta, kun koira hakenut 4-5 tuntia tyhjää... pitää vissiin käydä jututtamassa eläinlääkäriä, jos hän keksisi jotain, miksi jänis ei nouse.

Eka haku

Kuva Kuva

Toka haku

KuvaKuva

Eka haku
Kuva toka haku Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Ke Marras 24, 2021 9:30 pm

Yöllä satoi lunta kolme senttiä.Pakkasta oli aamulla -14 astetta, lievä tuuli, puolipilvinen sää.
Tänään ajattelin vielä testata Kartun metsäkäyttäytymistä, koira on terve, innokas lähtemään mukaan ja viihtyy metsässä pimeestä pimeeseen. Tulee kyllä kutsusta pois kuuloetäisyydeltä, pisimmillään yli 300 metristä, alle sadasta metristä nimeltä huutamalla.


Kuva Kuva

Ajelin taas paikkaan, jossa en oo tälle syksyä käynyt. Kävelin vahaa talvitien pohjaa muutaman sata metriä, vuosi sitten oli savotta tien päässä, niin pääsi autolla reilun kilometrin, nyt vain parsataa metriä. Maastoissa oli vaan ketunjälkiä, melko tuoreen näköisiä. Karttu kulki edellä melkein tien päähän ja siirtyi sitten jäniksen jäljille, joita myös kettu oli lähtenyt seuraamaan.
Oottelin aikani ja kun ajo läksi, jännäsin kumman jälkeen läksi. Onneksi otti jäniksen, meni vajaan sadan metrin päästä ajouran yli. Haku kesti 18 minuttia. Ajo oli ensin vähän takkuista, lunta ei metsässä juurikaan ollut, oli vain puiden oksilla.Pikkuhiljaa parani sujuvammaksi. Varmaan tuo pelkkä kuura aiheutti sen, ettei edellisillä kerroilla haukkua tullut, vaikka hakujälki olikin ajoa muistuttavaa, myös nopeudeltaan. Nyt ääntä tuli normaalisti ja ajovauhti oli melkein 10 km/h.Puolentoista tunnin jälkeen tuli ensimmäinen pidempi hukka (23 min), kun jänis meni muutaman sata metriä Lautamaantietä, poikkesi tien toiselle puolen, teki siellä pikku lenkin ja palasi melkein samasta paikkaa takaisin tielle ja takaisin aloituspuolelle. Karttu kyllä selvitti sen, ei antanut ääntä maantiellä. Onneksi autoja ei kulkenut siinä välissä. Ajo jatkui pikku katkoilla aina puoli kahteentoista saakka, jänis meni kolmatta kertaa samasta paikkaa tien yli... Kutsuin koiran autolle ja vaihdettiin paikkaa. Kokeessa olisi 90 minuttia mennyt rikki.
Toisen erän alussa näpräsin kapulaa, kun yritin saada sen vaaleanpunaisen viivan pois minun ja koiran välistä, niin hukkasin ensimmäisen erän ajojäljen, onneksi otin heti erän jälkeen matka/nopeusnäytön talteen.


Kuva Kuva Kuva

Toinen erä; Ajelin eri metsätien varteen ja laskin koiran yölliselle jäljelle. Kello oli 12.13. Haki 6-7 minuttia ja ajoi ilman hukkia klo 15.50. Ajo meni lähelle Jätekeskusta, koira kulki aidanviertä jonkinmatkaa, osui sitten metsäautotielle ja tuli autontorveen tietä pitkin autolle. Kello oli 15.20 kun laitoin koiran autoon.
Nyt olen tosi tyytyväinen Kartun tämänpäivän suoritukseen, oli lyhyet haut ja pitkät lähes hukattomat ajot.
Toivottavasti näin jatkuu...
Kotona reilu annos murojen lisäksi hirven paloittelujätteitä, huomenna itsellä menoja en pääse metsään, toisaalta pakkasta saattaa olla yli 15 astetta...
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Su Marras 28, 2021 6:16 pm

Yöllä satoi lunta 10-15 cm, heräsin aamulla seitsemän jälken, aamupuuro voisilmällä, puolukkasurvoksella ja viinimarjaraparperimehukeitolla. Kahvit ja teet pulloon, muut eväät tein jo edellisenä iltana.
Sitten lumitöihin; meillä yhteinen maantieliittymä naapurin kanssa ja naapuri tahtoo aina keretä ensin tyhjentämään lumet liittymästä, nyt minä olin eka.
Melkein pari tuntia menee, kun kolaaa (stigalla) pihan, tien, talonpäädyn ja koirankopin edustan.


Sitten annoin aamupalan Myrylle ja Masille ja otin Kartun messiin. Klo 10.30 laskin koiran hakemaan jäljettömässä maastossa. Ilma oli tyyni selkeä, pilvinen ja pakkasta -11 astetta. Haku kesti vajaan tunnin. Garminista ei saa tarkkaa löytöaikaa, kun haukunilmaisin toimii vaihtelevasti, jäljestä voi päätellä, milloin jänis on liikkeellä.
Aika hyvin oon oppinut tulkitsemaan garminin viivaa, nyt ajo läksi vajaan 400 metrin päästä, pieni syherö ja sitten suoraa viivaa. Haukku ei kuulunut - luminen metsä. Lähimmillään ajo kävi 110 m, ja siitä juuri ja juuri haukku kuului.
Ajo kierteli 40-800 m alueella, ei mennyt teiden tai linjojen yli, kiersi tiheiköisssä. Tein nuotion kahden aikoihin ja siihen se jänis sitte tuli - POKS, Karttu tuli kaadolle alle kolme minuttia jäljessä, nuuskaisi ja meinasi lähteä hakemaan toista. Kutsuin koiran luo , kytkin ja laitoin autoon. Paistelin makkarat ja annoin yhden paistetun makkaran Kartulle kovien kehujen myötä. Jahdin loppukahvit ja kotiin, klo oli 15.10. Alkoi sataa hienokseltaan lunta...

Kuva Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Re: Kurkilammen Karttu/18

ViestiKirjoittaja Kalevi » Pe Joulu 03, 2021 11:32 pm

Kartun kanssa metsäll. Uutta lunta 2-3 cm, ei jälkiä. Ilma lähes tyyni, pakkasta -9 astetta. Karttu irti klo 10.30 , haki 28 minuttia, otti jäniksen yli 400 m päästä.
Ajeli sitä hukitta vähän yli klo 13. sta , sit tuli hukka. Jänis kulki tiheässä yli 10 v vanhassa taimistossa, jossa puut oli 10 m , pajut ja koivunvesat ja vanha ojitus ja heinävesat ojien varsilla. Otti vielä pari kertaa jäniksen liikkeelle, mutta jänis käytti jo ajettuja polkuja , niin ajosta tuli takkuista. Koira tuli tielle klo 14. 50, kutsuin luo -> autoon ja kotia. Pantaan oli kertynyt jäätä enempi kuin panta itse.

Pitää laittaa kuplamuovia, niin lumi ei tartu.
Viikonlopuksi luvassa kovia pakkasia -15 - -40 astetta, saas nähä miten toteutuu.

Ensimmäiset kaksi tuntia+ 20 minutin haku
Kuva Kuva
Kalevi
Administrator
 
Viestit: 2039
Liittynyt: La Huhti 22, 2006 11:26 pm

Edellinen

Paluu Ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron